Domowe, kruche ciasto z delikatnym budyniem, świeżymi, soczystymi borówkami to doskonała propozycja na smaczne, szybkie i łatwe w przygotowaniu ciasto, w sam raz na ponury, deszczowy weekend.
Składniki:
Ciasto:
250g mąki pszennej
140g masła extra
1 jajko
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
4 płaskie łyżki cukru pudru
szczypta soli
Dodatkowo:
1 i 1/2 szklanki mleka
1 budyń śmietankowy
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
2 łyżki cukru
200g świeżej borówki
cukier trzcinowy + jajko do posmarowania i posypania brzegów
cukier puder do posypania tarty
oliwa do wysmarowania blachy
Wykonanie:
Ciasto
Wszystkie składniki ciasta przełożyć do dużej miski, posiekać siekaczkąi zagnieść na jednolite ciasto. Wstawić do lodówki na około 30minut. Po tym czasie schłodzone ciasto przełożyć na blachę do pieczenia wysmarowaną oliwą i wyłożoną papierem do pieczenia, rozwałkować na kształt kołao średnicy około 35-40cm.
2. Budyń:
Połowę mleka zagotować z cukrem, a w pozostałej rozpuścić budyń i dodać żółtka, dokładnie wymieszać, wlać na gotujące się mleko. Ugotowany budyń lekko przestudzić i wyłożyć na środek ciasta, następnie na budyń wyłożyć borówki, pozostawiając przy brzegu około 3-4cm marginesu. Pozostawiony margines zawinąć do środka delikatnie dociskając, smarować roztrzepanym jajkiem, posypać cukrem trzcinowym.
3. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 40-45minut.Tartę ostudzić i posypać cukrem pudrem.
Brak komentarza, Twój może być pierwszy.
Dodaj komentarz