Zamknij

Krucha tarta budyniowa ze świeżymi borówkami

16:15, 17.10.2020 O.R Aktualizacja: 18:15, 20.10.2020
Skomentuj

Domowe, kruche ciasto z delikatnym budyniem, świeżymi, soczystymi borówkami to doskonała propozycja na smaczne, szybkie i łatwe w przygotowaniu ciasto, w sam raz na ponury, deszczowy weekend.

Składniki:

Ciasto:

250g mąki pszennej

140g masła extra

1 jajko

1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

4 płaskie łyżki cukru pudru

szczypta soli

 

Dodatkowo:

1 i 1/2 szklanki mleka

1 budyń śmietankowy

1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

2 łyżki cukru

200g świeżej borówki

cukier trzcinowy + jajko do posmarowania i posypania brzegów

cukier puder do posypania tarty

oliwa do wysmarowania blachy

 

Wykonanie:

Ciasto

Wszystkie składniki ciasta przełożyć do dużej miski, posiekać siekaczkąi zagnieść na jednolite ciasto. Wstawić do lodówki na około 30minut. Po tym czasie schłodzone ciasto przełożyć na blachę do pieczenia wysmarowaną oliwą i wyłożoną papierem do pieczenia, rozwałkować na kształt kołao średnicy około 35-40cm.

2. Budyń:

Połowę mleka zagotować z cukrem, a w pozostałej rozpuścić budyń i dodać żółtka, dokładnie wymieszać, wlać na gotujące się mleko. Ugotowany budyń lekko przestudzić i wyłożyć na środek ciasta, następnie na budyń wyłożyć borówki, pozostawiając przy brzegu około 3-4cm marginesu. Pozostawiony margines zawinąć do środka delikatnie dociskając, smarować roztrzepanym jajkiem, posypać cukrem trzcinowym.

3. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 40-45minut.Tartę ostudzić i posypać cukrem pudrem.

 

 

(O.R)

Co sądzisz na ten temat?

podoba mi się 0
nie podoba mi się 0
śmieszne 0
szokujące 0
przykre 0
wkurzające 0
facebookFacebook
twitterTwitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze

komentarz(0)

Brak komentarza, Twój może być pierwszy.

Dodaj komentarz

0%