Szybki w przygotowaniu obiad na bazie bogatej w żelazo, cynk i zawierającej wysokojakościowe białko wątróbki, cebuli i świeżych, soczystych śliwek proponuje na dzisiejszy, pełnowartościowy, sezonowy obiad kulinarna kutnowska blogerka Ewelina Pędzikowska. Do eKuchni zapraszamy zawsze we wtorki, czwartki i słodkie soboty.
Składniki:
Wykonanie:
Wątróbkę umyć, oczyścić z błonek, osuszyć, obtoczyć w mące wymieszanej z bułką i przyprawą do kurczaka. Następnie partiami usmażyć na rozgrzanym oleju.
Śliwki umyć, przekroić na połówki i pozbawić pestek.
Cebulę pokroić w piórka.
Na dno naczynia żaroodpornego wysmarowanego oliwą wyłożyć połowę cebuli, ułożyć usmażoną wątróbkę, resztę cebuli i śliwki. Całość lekko oprószyć solą, pieprzem i piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 20 minut.
Tak przygotowaną wątróbkę podawać z ugotowanymi ziemniakami.
Więcej przepisów Eweliny Pędzikowskiej na http://szalonakuchniaewelinyp.blogspot.com/
1 0
Śliwki zawsze na czasie. Pozdrawiam wszystkie Śliwki z Woli!