Zamknij

Wątróbka ze śliwkami i cebulką

12:04, 10.09.2020 O.R Aktualizacja: 06:52, 11.09.2020
Skomentuj

Szybki w przygotowaniu obiad na bazie bogatej w żelazo, cynk i zawierającej wysokojakościowe białko wątróbki, cebuli i świeżych, soczystych śliwek proponuje na dzisiejszy, pełnowartościowy, sezonowy obiad kulinarna kutnowska blogerka Ewelina Pędzikowska. Do eKuchni zapraszamy zawsze we wtorki, czwartki i słodkie soboty.

Składniki:

  • 600g wątróbki drobiowej
  • 15 sztuk śliwek węgierek
  • 2 cebule
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 3 łyżki bułki tartej
  • 3 łyżki przyprawy do kurczaka
  • olej
  • sól i pieprz

Wykonanie:

Wątróbkę umyć, oczyścić z błonek, osuszyć, obtoczyć w mące wymieszanej z bułką i przyprawą do kurczaka. Następnie partiami usmażyć na rozgrzanym oleju.

Śliwki umyć, przekroić na połówki i pozbawić pestek.

Cebulę pokroić w piórka.

Na dno naczynia żaroodpornego wysmarowanego oliwą wyłożyć połowę cebuli, ułożyć usmażoną wątróbkę, resztę cebuli i śliwki. Całość lekko oprószyć solą, pieprzem i piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 20 minut.

Tak przygotowaną wątróbkę podawać z ugotowanymi ziemniakami.

Więcej przepisów Eweliny Pędzikowskiej na http://szalonakuchniaewelinyp.blogspot.com/

(O.R)

Co sądzisz na ten temat?

podoba mi się 0
nie podoba mi się 0
śmieszne 0
szokujące 0
przykre 0
wkurzające 0
facebookFacebook
twitterTwitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze

komentarz(1)

KolegaKolega

1 0

Śliwki zawsze na czasie. Pozdrawiam wszystkie Śliwki z Woli! 12:23, 10.09.2020

Odpowiedzi:0
Odpowiedz

reo
0%