- Moja wersja potrawy z Kraju Kwitnącej Wiśni złożona z gotowanego ryżu zaprawionego octem ryżowym, podpieczonych, jadalnych wodorostów nori oraz soczystych kawałków delikatnego kurczaka i świeżej papryki. Zwinięte kawałki sushi podane z odrobiną ostrego japońskiego chrzanu i wyrazistego marynowanego imbiru to świetny pomysł na imprezową przekąskę w nowatorskiej odsłonie - poleca Ewelina Pędzikowska.
Więcej niesamowitych przepisów na kutnowskim kulinarnym blogu http://szalonakuchniaewelinyp.blogspot.com/
Składniki:
Zaprawa do ryżu:
Dodatki do środka:
Wykonanie:
Fileta z kurczaka pokroić w paski grubości 1x1cm, oprószyć przyprawą do kurczaka i pozostawić w chłodnym miejscu na około 30 minut. Po tym czasie usmażyć na rozgrzanej patelni z olejem. Szpinak umyć i osuszyć, a papryki umyć, oczyścić z gniazd nasiennych i pokroić w długie równe paski .
Ryż płukać kilkakrotnie pod bieżącą wodą aż pozbędziemy się skrobi, a woda stanie się przezroczysta. Następnie zalać świeżą wodą i moczyć ryż około 30 minut. Po tym czasie odcedzić ryż, przełożyć do garnka, zalać wodą, dodać sól, przykryć pokrywką i zagotować. Po zagotowaniu zmniejszyć ogień do minimum i gotować około 9-10 minut. Po tym czasie zestawić z ognia i pozostawić na 15 minut pod przykryciem do zaparowania.
Zaprawa do ryżu:
Ocet ryżowy wymieszać z solą i cukrem, wlać do ryżu i całość dokładnie wymieszać, zostawić ryż do całkowitego wystudzenia.
Na macie bambusowej położyć płat nori błyszczącą stroną do dołu, nori wyłożyć cienką warstwę ryżu, pozostawiać na końcu 1cm bez ryżu (podczas układania ryżu na nori moczyć ręce w wodzie). Następnie ułożyć paski kurczaka, papryki i szpinak. Całość dokładnie zwinąć przy pomocy maty, docisnąć i zrolować w rolkę.
Gotowe rolki pokroić ostrym nożem na kawałki o grubości 1-1,5cm.
Sushi podawać z wasabi, sosem sojowym i marynowanym imbirem.
Brak komentarza, Twój może być pierwszy.
Dodaj komentarz