Zamknij

Sushi z kurczakiem, papryką i szpinakiem

07:46, 02.07.2020 O.R Aktualizacja: 21:19, 02.07.2020
Skomentuj

- Moja wersja potrawy z Kraju Kwitnącej Wiśni złożona z gotowanego ryżu zaprawionego octem ryżowym, podpieczonych, jadalnych wodorostów nori oraz soczystych kawałków delikatnego kurczaka i świeżej papryki. Zwinięte kawałki sushi podane z odrobiną ostrego japońskiego chrzanu i wyrazistego marynowanego imbiru to świetny pomysł na imprezową przekąskę w nowatorskiej odsłonie - poleca Ewelina Pędzikowska.

Więcej niesamowitych przepisów na kutnowskim kulinarnym blogu http://szalonakuchniaewelinyp.blogspot.com/

Składniki:

  • 220g ryżu do sushi
  • 250ml wody
  • 1/4 łyżeczki soli

 

Zaprawa do ryżu:

  • 6 łyżek octu ryżowego
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczka soli

 

Dodatki do środka:

  • 3 arkusze nori
  • 150g fileta z kurczaka
  • 50g świeżego szpinaku
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 1/2 żółtej papryki
  • przyprawa do kurczaka
  • 2 łyżki oleju

 

Wykonanie:

Fileta z kurczaka pokroić w paski grubości 1x1cm, oprószyć przyprawą do kurczaka i pozostawić w chłodnym miejscu na około 30 minut. Po tym czasie usmażyć na rozgrzanej patelni z olejem. Szpinak umyć i osuszyć, a papryki umyć, oczyścić z gniazd nasiennych i pokroić w długie równe paski .

Ryż płukać kilkakrotnie pod bieżącą wodą aż pozbędziemy się skrobi, a woda stanie się przezroczysta. Następnie zalać świeżą wodą i moczyć ryż około 30 minut. Po tym czasie odcedzić ryż, przełożyć do garnka, zalać wodą, dodać sól, przykryć pokrywką i zagotować. Po zagotowaniu zmniejszyć ogień do minimum i gotować około 9-10 minut. Po tym czasie zestawić z ognia i pozostawić na 15 minut  pod przykryciem do zaparowania.

Zaprawa do ryżu:

Ocet ryżowy wymieszać z solą i cukrem, wlać do ryżu i całość dokładnie wymieszać, zostawić ryż do całkowitego wystudzenia.

Na macie bambusowej położyć płat nori błyszczącą stroną do dołu, nori wyłożyć cienką warstwę ryżu, pozostawiać na końcu 1cm bez ryżu (podczas układania ryżu na nori moczyć ręce w wodzie). Następnie ułożyć paski kurczaka, papryki i szpinak. Całość dokładnie zwinąć przy pomocy maty, docisnąć i zrolować w rolkę.

Gotowe rolki pokroić ostrym nożem na kawałki o grubości 1-1,5cm.

Sushi podawać z wasabi, sosem sojowym i marynowanym imbirem.

 

 

(O.R)

Co sądzisz na ten temat?

podoba mi się 0
nie podoba mi się 0
śmieszne 0
szokujące 0
przykre 0
wkurzające 0
facebookFacebook
twitterTwitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze

komentarz(0)

Brak komentarza, Twój może być pierwszy.

Dodaj komentarz

0%