Zamknij

Dzień Matki w eKuchni. Torcik Truskawkowe marzenie

07:50, 23.05.2020 O.R Aktualizacja: 17:48, 24.05.2020
Skomentuj

- Schłodzony torcik na biszkopcie nasączonym migdałowym likierem, z mocno truskawkowym musem i kremem stracciatella z kawałkami czekolady to moja propozycja na sezonowe ciasto dla Mamy - mówi Ewelina Pędzikowska. - Więcej przepisów na słodycze z truskawkami znajdziecie http://szalonakuchniaewelinyp.blogspot.com/

Składniki:

Biszkopt:

  • 3 jajka
  • 1/2 szklanka cukru
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 łyżeczki kakao
  • szczypta soli

Masa stracciatella

  • 500g białego sera w wiaderku
  • 500ml śmietany 36%
  • 5 płaskich łyżek żelatyny
  • 3/4 szklanki mleka
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 150g mlecznej czekolady

Mus truskawkowy:

  • 400g świeżych truskawek
  • 2 galaretki truskawkowe
  • 1 szklanka wrzątku

Poncz:

  • 2 łyżki kawy rozpuszczalnej
  • 1/3 szklanki wrzątku
  • 40ml likieru amaretto
  • 20ml spirytusu

Dodatkowo:

  • 200g herbatników w czekoladzie o kształcie serca
  • wiórki kokosowe

Wykonanie:

Biszkopt:

Białka ze szczyptą soli ubić na sztywno, dodać cukier dalej ubijając dodać żółtka, mąkę pszenną i ziemniaczaną wymieszaną z proszkiem
do pieczenia oraz kakao. Całość dokładnie wymieszać szpatułką. Wlać do okrągłej formy o średnicy 26cm wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 25 minut.

2. Mus truskawkowy:

Galaretki rozpuścić we wrzątku. Truskawki zblendować blenderem, dodać rozpuszczone galaretkę i zagotować (nie gotować). Mus wystudzić i wlać do formy o średnicy 25cm, wyłożonej folią spożywczą. Wstawić do lodówki na około 30 minut.

3.Masa stracciatella:

Czekoladę zetrzeć na tarce o grubych oczkach lub pokroić drobno nożem. Ser zmiksować z cukrem pudrem, dodać ubitą na sztywno śmietanę oraz żelatynę (namoczoną w połowie mleka a następnie rozrobioną w reszcie podgrzanego mleka). Następnie dodać startą czekoladę i całość dokładnie wymieszać.

4. Poncz:

Kawę rozpuścić we wrzątku, ostudzić i wymieszać z likierem amaretto i spirytusem.

5. Biszkopt przełożyć do okrągłej formy, nasączyć ponczem a cały obwód formy obłożyć herbatnikami z czekolady. Następnie wylać połowę masy stracciatella, wstawić do lodówki na 20-30 minut. Po tym czasie ułożyć stężały mus truskawkowy i wylać pozostałą masę stracciatella, wygładzić wierzch posypać wiórkami kokosowymi. Wstawić do lodówki na około
30 minut.

 

(O.R)

Co sądzisz na ten temat?

podoba mi się 0
nie podoba mi się 0
śmieszne 0
szokujące 0
przykre 0
wkurzające 0
facebookFacebook
twitterTwitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze

komentarz(1)

MoniaMonia

0 0

Pięknie wygląda 12:18, 23.05.2020

Odpowiedzi:0
Odpowiedz

reo
0%