Zamknij

Rukola, wędzony łosoś, chrupiące orzeszki. Sałatka Eweliny we wtorkowej eKuchni

08:15, 19.05.2020 O.R Aktualizacja: 18:04, 19.05.2020
Skomentuj

Szybka i łatwa w przygotowaniu kolorowa sałatka ze świeżej rukoli, soczystego i orzeźwiającego granatu, wyrazistego w smaku wędzonego łososia i delikatnej mozzarelli. Polana dressingiem o owocowej nucie i posypana chrupiącymi orzeszkami smakuje obłędnie. Poleca Ewelina Pędzikowska i http://szalonakuchniaewelinyp.blogspot.com/

Składniki:

  • 80g rukoli
  • 200g wędzonego łososia w plastrach
  • 1 granat
  • 150g mini mozzarelli
  • 10 sztuk czarnych oliwek
  • 60g orzeszków ziemnych niesolonych
  • sól i pieprz

Dressing:

  • 3 łyżek oliwy z oliwek
  • 3 łyżka miodu
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • sól
  • świeżo zmielony pieprz

Wykonanie:

Rukolę umyć i osuszyć, a mini mozzarellę odsączyć z zalewy.

Granat wyłuskać z ziarenek, a oliwki pokroić w plasterki.

Orzeszki ziemne uprażyć na suchej patelni.

Wędzonego łososia pokroić na mniejsze kawałki.

Dressing:

Składniki sosu dokładnie ze sobą wymieszać i wstawić do lodówki na około 30 minut żeby się przegryzły.

Na talerzu ułożyć rukolę, łososia, ziarna granatu, oliwki, ser mozzarella, posypać uprażonymi orzeszkami, wymieszać i polać dressingiem.

 

(O.R)

Co sądzisz na ten temat?

podoba mi się 0
nie podoba mi się 0
śmieszne 0
szokujące 0
przykre 0
wkurzające 0
facebookFacebook
twitterTwitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze

komentarz(0)

Brak komentarza, Twój może być pierwszy.

Dodaj komentarz

0%