Dziś we wtorkowej eKuchni chrupiące cienkie ciasto z pachnącym sosem pomidorowym, delikatnym wędzonym łososiem, wyrazistą czerwoną cebulą i pikantną papryczką chilii, które idealnie współgrają ze słodkością mango i ananasa. To przepis na uwielbiany przez nas, idealnie płaski placek rodem ze słonecznej Italii czyli pizzę z łososiem w towarzystwie egzotycznych owoców.
Składniki:
Ciasto:
Sos pomidorowy:
Pozostałe składniki:
Wykonanie:
1. Ciasto:
Drożdże pokruszyć, dodać połowę ilości wody i dokładnie wymieszać. Do miski wsypać mąkę, oliwę, sól, drożdże wymieszane z wodą i pozostałą ilość wody. Ciasto dokładnie wyrobić, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia. Następnie wyrośnięte ciasto uformować na kształt okrągłego placka, przełożyć do formy wysmarowanej oliwą o średnicy 28 cm i lekko zawinąć boki do środka.
2. Sos pomidorowy:
Na oliwie przesmażyć drobno posiekaną cebulę i czosnek, następnie dodać pomidory z puszki, bazylię, oregano i całość gotować na małym ogniu do momentu aż sos zgęstnieje. Całość dokładnie wymieszać, doprawić solą i pieprzem.
3. Papryczkę chilli drobno posiekać, a cebulę obrać i pokroić w krążki.
4. Mango i ananasa obrać ze skóry i pokroić w grubszą kostkę.
5. Żółty ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach, a mozzarellę i camembert pokroić na mniejsze kawałki.
6. Ciasto pizzy posmarować sosem pomidorowym, ułożyć: mango, ananasa, zielony groszek, ser mozzarella, ser camembert, czerwoną cebulę, papryczkę chilli i plastry wędzonego łososia. Całość posypać żółtym serem, oprószyć solą i pieprzem.
7. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 220 stopni i piec przez około 25-30 minut.
Brak komentarza, Twój może być pierwszy.
Dodaj komentarz