Szlachetne, delikatne mięso z dodatkiem niezwykle aromatycznego sosu żurawinowego z nutą polskich, soczystych jabłek, orzeźwiającego soku pomarańczowego i pachnącego cynamonem to doskonała propozycja na uroczysty obiad w gronie najbliższych. W eKuchni gotuje Ewelina Pędzikowska. Zapraszamy na jej bloga http://szalonakuchniaewelinyp.blogspot.com
Składniki
Marynata:
Sos żurawinowy:
Wykonanie
Marynata:
Składniki marynaty dokładnie wymieszać ze sobą.
Polędwiczki oczyścić z błon, oprószyć solą, pieprzem, natrzeć marynatą oprószyć i odstawić na około 30minut. Po tym czasie obsmażyć na rozgrzanym oleju bazyliowym z każdej strony. Polędwiczki owinąć folią aluminiową i przełożyć do naczynia żaroodpornego wysmarowanego olejem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez około 20-25 minut.
Jabłko obrać, usunąć gniazdo nasienne, pokroić w drobną kostkę i posypać cukrem.
Sos:
Na patelni podsmażyć jabłka, żurawinę, dodać cynamon, sok z pomarańczy i gotować na małym ogniu aż żurawina i jabłka się rozpadną. Całość smażyć jeszcze chwilę aż sos zgęstnieje i uzyska odpowiednią konsystencję.
Gotowe polędwiczki, pokroić na plastry i podawać polane żurawinowym sosem.
Brak komentarza, Twój może być pierwszy.
Dodaj komentarz