Zamknij

W sobotę pieczemy wielkanocny wieniec frankfurcki

08:28, 31.03.2018 Aktualizacja: 08:39, 02.04.2018
Skomentuj

Wieniec frankfurcki to wyjątkowo pyszna odmiana tradycyjnej Wielkanocnej babki przekładanej budyniowym kremem, konfiturą z wiśni i obsypanej prażonymi orzeszkami. Rewelacyjnie smakuje ale również jest świetną dekoracją świątecznego stołu. To ostatni przepis na smaczną Wielkanoc w eKuchni z kulinarnego bloga Eweliny Pędzikowskiej https://szalonakuchniaewelinyp.blogspot.com/

Składniki:

Ciasto:

  • 200g masła
  • 200g cukru
  • 1 cukier wanilinowy
  • szczypta soli
  • 4 jajka
  • 200g mąki pszennej
  • 100g mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • skórka z połowy cytryny
  • masło do wysmarowania formy
  • bulka tarta

Krem:

  • 1 budyń waniliowy
  • 500ml mleka
  • 100g cukru
  • 250g masła
  • 4 łyżki spirytusu
  • 1 łyżka aromatu rumowego

Orzechowy krokant:

  • 200g posiekanych orzechów włoskich
  • 100g cukru
  • 2 łyżki masła

Dodatkowo

240g konfitury wiśniowej

Wykonanie

Ciasto

Masło utrzeć z cukrami na puch, dodać jajka, skórkę z cytryny, sól i dalej ucierać. Następnie dodać przesiane mąki wymieszane z proszkiem
do pieczenia. Całość dokładnie wymieszać. Formę z kominem natłuścić masłem, wysypać bułką tartą i wlać ciasto. Piec w piekarniku nagrzanym do 175 stopni przez około 50minut. Po tym czasie wystudzić ciasto i przekroić w poziomie na 4 części.

Krem

Budyń rozrobić w połowie szklanki mleka a resztę mleka zagotować z cukrem. Do gotującego się mleka wlać rozrobiony budyń i zagotować. Gotowy budyń przykryć folią (żeby nie zrobił się kożuch) i pozostawić do wystudzenia. Po tym czasie utrzeć masło, cały czas miksując porcjami dodawać wystudzony budyń, spirytus i aromat. Gotowy krem podzielić na 3 części.

Orzechowy krokant

Masło stopić i dodać do niego orzechy oraz cukier, cały czas mieszając smażyć do momentu zrumienienia orzechów. Gorący krokant wysypać
na folię i wystudzić.

Składanie wieńca

Pierwszą warstwę wieńca posmarować konfiturą, przykryć drugą warstwą ciasta, posmarować kremem i przykryć kolejną warstwą ciasta. Następnie posmarować kremem i przykryć ostatnią warstwą ciasta. Cały wieniec obsmarować pozostałą ilością kremu i posypać orzechowym krokantem.

 

(Redaktor)

Co sądzisz na ten temat?

podoba mi się 0
nie podoba mi się 0
śmieszne 0
szokujące 0
przykre 0
wkurzające 0
Nie przegap żadnego newsa, zaobserwuj nas na
GOOGLE NEWS
facebookFacebook
twitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze

komentarz(1)

BumerangBumerang

0 0

"Kryśka"? Upiekłaś już wielkanocny wieniec frankfurcki? A pasztet upieczony? Udał się? Bo w Poniedziałek Wielkanocny, zgodnie ze staropolskimi i chrześcijańskimi tradycjami i obyczajami, jedziemy Cię oblać. Ja para****mol i praojciec Oerter. Oczywiście, wszyscy z mocnymi załącznikami. Zrobimy taki najazd, taką szarżę ułańską (przy pomocy strażaków-ochotników), jakiej jeszcze w historii Ziemi Kutnowskiej nie było. Przygotuj się odpowiednio. Bo my już rozpoczęliśmy akcję przygotowawczą i z bożą pomocą trenujemy toasty. Nie zaniedbując się w strażackich obowiązkach pragnienia, podobnie jak pożary muszą być gaszone. Bogu na chwałę, ludziom na pożytek. Ku chwale Ojczyzny i pro publico bono. Życie nie znosi próżni. Nie możemy dać się zestresować, rozbroić, roztrenować i rozkulbaczyć. Musimy być zawsze czujni, zwarci i gotowi. Cały świąteczny czas w niestającym transie, w pełnej gotowości bojowej. Nie spoczniemy! Wesołego Alleluja wszystkim mieszkańcom Ziemi Kutnowskiej życzymy! Bądźcie zdrowi i gotowi na wszystko! Hej! Hej! Ułani i strażacy razem! Będzie się działo! Czuj duch!

22:57, 31.03.2018
Odpowiedzi:0
Odpowiedz


Dodaj komentarz

🙂🤣😐🙄😮🙁😥😭
😠😡🤠👍👎❤️🔥💩 Zamknij

Użytkowniku, pamiętaj, że w Internecie nie jesteś anonimowy. Ponosisz odpowiedzialność za treści zamieszczane na portalu ekutno.pl. Dodanie opinii jest równoznaczne z akceptacją Regulaminu portalu. Jeśli zauważyłeś, że któraś opinia łamie prawo lub dobry obyczaj - powiadom nas redakcja@ekutno.pl lub użyj przycisku Zgłoś komentarz

0%