Wieniec frankfurcki to wyjątkowo pyszna odmiana tradycyjnej Wielkanocnej babki przekładanej budyniowym kremem, konfiturą z wiśni i obsypanej prażonymi orzeszkami. Rewelacyjnie smakuje ale również jest świetną dekoracją świątecznego stołu. To ostatni przepis na smaczną Wielkanoc w eKuchni z kulinarnego bloga Eweliny Pędzikowskiej https://szalonakuchniaewelinyp.blogspot.com/
Składniki:
Ciasto:
Krem:
Orzechowy krokant:
Dodatkowo
240g konfitury wiśniowej
Wykonanie
Ciasto
Masło utrzeć z cukrami na puch, dodać jajka, skórkę z cytryny, sól i dalej ucierać. Następnie dodać przesiane mąki wymieszane z proszkiem
do pieczenia. Całość dokładnie wymieszać. Formę z kominem natłuścić masłem, wysypać bułką tartą i wlać ciasto. Piec w piekarniku nagrzanym do 175 stopni przez około 50minut. Po tym czasie wystudzić ciasto i przekroić w poziomie na 4 części.
Krem
Budyń rozrobić w połowie szklanki mleka a resztę mleka zagotować z cukrem. Do gotującego się mleka wlać rozrobiony budyń i zagotować. Gotowy budyń przykryć folią (żeby nie zrobił się kożuch) i pozostawić do wystudzenia. Po tym czasie utrzeć masło, cały czas miksując porcjami dodawać wystudzony budyń, spirytus i aromat. Gotowy krem podzielić na 3 części.
Orzechowy krokant
Masło stopić i dodać do niego orzechy oraz cukier, cały czas mieszając smażyć do momentu zrumienienia orzechów. Gorący krokant wysypać
na folię i wystudzić.
Składanie wieńca
Pierwszą warstwę wieńca posmarować konfiturą, przykryć drugą warstwą ciasta, posmarować kremem i przykryć kolejną warstwą ciasta. Następnie posmarować kremem i przykryć ostatnią warstwą ciasta. Cały wieniec obsmarować pozostałą ilością kremu i posypać orzechowym krokantem.
0 0
"Kryśka"? Upiekłaś już wielkanocny wieniec frankfurcki? A pasztet upieczony? Udał się? Bo w Poniedziałek Wielkanocny, zgodnie ze staropolskimi i chrześcijańskimi tradycjami i obyczajami, jedziemy Cię oblać. Ja para****mol i praojciec Oerter. Oczywiście, wszyscy z mocnymi załącznikami. Zrobimy taki najazd, taką szarżę ułańską (przy pomocy strażaków-ochotników), jakiej jeszcze w historii Ziemi Kutnowskiej nie było. Przygotuj się odpowiednio. Bo my już rozpoczęliśmy akcję przygotowawczą i z bożą pomocą trenujemy toasty. Nie zaniedbując się w strażackich obowiązkach pragnienia, podobnie jak pożary muszą być gaszone. Bogu na chwałę, ludziom na pożytek. Ku chwale Ojczyzny i pro publico bono. Życie nie znosi próżni. Nie możemy dać się zestresować, rozbroić, roztrenować i rozkulbaczyć. Musimy być zawsze czujni, zwarci i gotowi. Cały świąteczny czas w niestającym transie, w pełnej gotowości bojowej. Nie spoczniemy! Wesołego Alleluja wszystkim mieszkańcom Ziemi Kutnowskiej życzymy! Bądźcie zdrowi i gotowi na wszystko! Hej! Hej! Ułani i strażacy razem! Będzie się działo! Czuj duch!