Mocno jajeczny pasztet z bogatymi w witaminy warzywami to ciekawa propozycja potrawy na świąteczny stół w nadchodzącą Wielkanoc. Poleca Ewelina Pędzikowska http://szalonakuchniaewelinyp.blogspot.com/
Składniki:
Wykonanie:
11 jajek ugotować na twardo, ostudzić, obrać i pokroić w kostkę. Zielony groszek ugotować al dente w lekko osolonej wodzie. Cebulę drobno posiekać, marchew pokroić w drobną kosteczkę, a kukurydzę odsączyć z zalewy. Żółty ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Do dużej miski przełożyć pokrojone jajka, groszek, kukurydzę, cebulę, marchew, żółty ser, śmietanę, olej, koper i natkę z pietruszki. Delikatnie wymieszać, doprawić solą, pieprzem, dodać 3 surowe żółtka oraz białka ubite na sztywno ze szczyptą soli. Całość dokładnie wymieszać i ewentualnie doprawić.
Masę jajeczną przełożyć do formy wysmarowanej oliwą i wyłożoną papierem do pieczenia, lekko docisnąć masę i uklepać brzegi. Wierzch skropić roztopionym masłem.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 40-45 minut.
Użytkowniku, pamiętaj, że w Internecie nie jesteś anonimowy. Ponosisz odpowiedzialność za treści zamieszczane na portalu ekutno.pl. Dodanie opinii jest równoznaczne z akceptacją Regulaminu portalu. Jeśli zauważyłeś, że któraś opinia łamie prawo lub dobry obyczaj - powiadom nas redakcja@ekutno.pl lub użyj przycisku Zgłoś komentarz
Brak komentarza, Twój może być pierwszy.
Dodaj komentarz