Zamknij

Wielkanocny pasztet jajeczny z warzywami

07:43, 20.03.2021 Redaktor Aktualizacja: 12:38, 21.03.2021
Skomentuj

Mocno jajeczny pasztet z bogatymi w witaminy warzywami to ciekawa propozycja potrawy na świąteczny stół w nadchodzącą Wielkanoc. Poleca Ewelina Pędzikowska http://szalonakuchniaewelinyp.blogspot.com/

Składniki:

  • 14 jajek
  • 1 cebula
  • 80g zielonego groszku (może być mrożony)
  • 80g ugotowanej marchewki
  • 80g kukurydzy
  • 80g żółtego sera
  • 1 cebula
  • 3 łyżki oleju rzepakowego
  • 3 łyżki śmietany 12%
  • 3 łyżki koperku
  • 3 łyżki natki z pietruszki
  • 1 łyżka roztopionego masła
  • sól
  • pieprz

Wykonanie:

11 jajek ugotować na twardo, ostudzić, obrać i pokroić w kostkę. Zielony groszek ugotować al dente w lekko osolonej wodzie. Cebulę drobno posiekać, marchew pokroić w drobną kosteczkę, a kukurydzę odsączyć z zalewy. Żółty ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach.

Do dużej miski przełożyć pokrojone jajka, groszek, kukurydzę, cebulę, marchew, żółty ser, śmietanę, olej, koper i natkę z pietruszki. Delikatnie wymieszać, doprawić solą, pieprzem, dodać 3 surowe żółtka oraz białka ubite na sztywno ze szczyptą soli. Całość dokładnie wymieszać i ewentualnie doprawić.

Masę jajeczną przełożyć do formy wysmarowanej oliwą i wyłożoną papierem do pieczenia, lekko docisnąć masę i uklepać brzegi. Wierzch skropić roztopionym masłem.

Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 40-45 minut.

(Redaktor)

Co sądzisz na ten temat?

podoba mi się 0
nie podoba mi się 0
śmieszne 0
szokujące 0
przykre 0
wkurzające 0
facebookFacebook
twitterTwitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze

komentarz(0)

Brak komentarza, Twój może być pierwszy.

Dodaj komentarz

0%