Sałatka, która w mgnieniu oka znika z talerza w postaci drugiego śniadania. Chrupiące brokuły, prażone orzeszki, pachnący koperek, delikatna polędwica i warzywa polane aromatycznym sosem - poezja smaków. Warto wypróbować przepis Eweliny Pędzikowskiej. Zapraszamy na http://szalonakuchniaewelinyp.blogspot.com/
Składniki:
Sos:
Wykonanie:
Brokuł umyć, podzielić na małe różyczki i ugotować al dente we wrzątku z dodatkiem szczypty soli i cukru (5 min od momentu wrzucenia do gotującej się wody), a następnie odcedzić i ostudzić. Jajka ugotować na twardo, ostudzić, obrać i pokroić w drobną kosteczkę. Polędwicę i czerwoną paprykę pokroić w drobną kostkę, kukurydzę odsączyć z zalewy, a koperek drobno posiekać. Orzeszki uprażyć do złotego koloru na suchej patelni.
Sos:
Majonez wymieszać z jogurtem naturalnym, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, doprawić do smaku solą, pieprzem i całość dokładnie wymieszać. W salaterce układać sałatkę warstwowo: różyczki brokułu, jajka na twardo, czerwona papryka, połowa sosu, posiekany koperek, polędwica, kukurydza, pozostała ilość sosu i oprószyć świeżo zmielonym pieprzem. Na wierzchu posypać prażonymi orzeszkami i wstawić do lodówki.
Użytkowniku, pamiętaj, że w Internecie nie jesteś anonimowy. Ponosisz odpowiedzialność za treści zamieszczane na portalu ekutno.pl. Dodanie opinii jest równoznaczne z akceptacją Regulaminu portalu. Jeśli zauważyłeś, że któraś opinia łamie prawo lub dobry obyczaj - powiadom nas redakcja@ekutno.pl lub użyj przycisku Zgłoś komentarz
Brak komentarza, Twój może być pierwszy.
Dodaj komentarz