Zamknij

Warstwowa sałatka z brokułami i chrupiącymi orzeszkami

10:01, 24.11.2020 O.R Aktualizacja: 10:03, 24.11.2020
Skomentuj

Sałatka, która w mgnieniu oka znika z talerza w postaci drugiego śniadania. Chrupiące brokuły, prażone orzeszki, pachnący koperek, delikatna polędwica i warzywa polane aromatycznym sosem - poezja smaków.  Warto wypróbować przepis Eweliny Pędzikowskiej. Zapraszamy na http://szalonakuchniaewelinyp.blogspot.com/

Składniki:

  • 1 brokuł
  • 4 jajka
  • 1 puszka kukurydzy konserwowej
  • 350 g polędwicy drobiowej w ziołach
  • 1 pęczek koperku
  • 1 czerwona papryka
  • 150g orzeszków ziemnych niesolonych
  • sól
  • cukier

Sos:

  • 4,5 łyżki jogurtu naturalnego
  • 3 łyżki majonezu
  • 3 ząbki czosnku
  • sól
  • świeżo zmielony pieprz

Wykonanie:

Brokuł umyć, podzielić na małe różyczki i ugotować al dente we wrzątku z dodatkiem szczypty soli i cukru (5 min od momentu wrzucenia do gotującej się wody), a następnie odcedzić i ostudzić. Jajka ugotować na twardo, ostudzić, obrać i pokroić w drobną kosteczkę. Polędwicę i czerwoną paprykę pokroić w drobną kostkę, kukurydzę odsączyć z zalewy, a koperek drobno posiekać. Orzeszki uprażyć do złotego koloru na suchej patelni.

Sos:

Majonez wymieszać z jogurtem naturalnym, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, doprawić do smaku solą, pieprzem i całość dokładnie wymieszać. W salaterce układać sałatkę warstwowo: różyczki brokułu, jajka na twardo, czerwona papryka, połowa sosu, posiekany koperek, polędwica, kukurydza, pozostała ilość sosu i oprószyć świeżo zmielonym pieprzem. Na wierzchu posypać prażonymi orzeszkami i wstawić do lodówki.

(O.R)

Co sądzisz na ten temat?

podoba mi się 0
nie podoba mi się 0
śmieszne 0
szokujące 0
przykre 0
wkurzające 0
facebookFacebook
twitterTwitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze

komentarz(0)

Brak komentarza, Twój może być pierwszy.

Dodaj komentarz

0%