Klasyczne knedelki ze świeżymi truskawkami, okraszone bułką tartą z masełkiem to doskonały pomysł na prosty, ale smaczny i sycący prawdziwy domowy obiad. Jak zawsze w czwartek proponuje przepis Ewelina Pędzikowska
Składniki:
1kg obranych ziemniaków
2 szklanki pszennej mąki
2 łyżki ziemniaczanej mąki
1 jajko
500g dużych truskawek
cukier
4 łyżki masła
bułka tarta
sól
Wykonanie:
1. Ziemniaki ugotować w lekko osolonej wodzie, wystudzić, przecisnąć przez praskę. Przełożyć do dużej miski, dodać mąki, jajko, sól, łyżkę cukru i zagnieść do postaci gładkiego, elastycznego ciasta.
2. Truskawki umyć, pozbawić szypułek i zasypać 2 łyżkami cukru.
3. Z gotowego ciasto formować cienkie placuszki o średnicy około 7-8cm, na których umieścić po jednej całej truskawce, a następnie zlepić w kulkę.
4. Gotować we wrzącej, osolonej wodzie przez około 5-7minut od wypłynięcia na powierzchnię wody.
5. Podawać okraszone roztopionym masełkiem, bułką tartą i posypane cukrem.
Brak komentarza, Twój może być pierwszy.
Dodaj komentarz