Zamknij

Warsztaty kulinarne z mistrzem Marcinem Budynkiem

11:24, 05.12.2023 Aktualizacja: 13:28, 05.12.2023
Skomentuj

W poniedziałek, 4 grudnia w mury „Troczewskiego”, z programem informacyjno-szkoleniowym z zakresu jakości mięsa drobiowego „Stawiam na drób”, zawitał znany kucharz Marcin Budynek. Pomysłodawcą, organizatorem i koordynatorem powyższego projektu jest Związek „Polskie Mięso” przy wsparciu Akademii Kulinarnej Marcina Budynka. Jego głównym celem jest objęcie profesjonalnym szkoleniem uczniów wybranych szkół gastronomicznych z zakresu jakości mięsa drobiowego oraz przeprowadzenie instruktażu z zakresu obróbki technologicznej tego mięsa.

Pierwsza część warsztatów to prelekcja wygłoszona przez Marcina Budynka, której wysłuchała młodzież „Troczewskiego”. Druga zaś to szkolenie praktyczne dwudziestu wybranych uczniów, którzy przygotowywali dania z drobiu pod czujnym okiem mistrza i jego asystentów: Mateusza Poniatowskiego i Kamila Babkowskiego. Wykonanie potraw odbywało się na oczach zaproszonych gości – uczniów szkół podstawowych z Kutna, Gołębiewka, Krośniewic i Sierakówka. Uczniowie uczestniczący w projekcie otrzymali certyfikaty i upominki.

Warto wspomnieć, że miniona wizyta Marcina Budynka w murach „Troczewskiego” nie była pierwszą, ale też na pewno nie ostatnią. Koordynatorem warsztatów była Emilia Durka oraz nauczyciele przedmiotów zawodowych: Monika Gasik oraz Mariola Dębowska.

(ZSZ nr 2 w Kutnie)

Co sądzisz na ten temat?

podoba mi się 0
nie podoba mi się 0
śmieszne 0
szokujące 0
przykre 0
wkurzające 0
Nie przegap żadnego newsa, zaobserwuj nas na
GOOGLE NEWS
facebookFacebook
twitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze

komentarz(0)

Brak komentarza, Twój może być pierwszy.

Dodaj komentarz

0%