Zamknij

Kulinarny sukces uczniów „Troczewskiego”

09:52, 17.02.2022 Aktualizacja: 09:07, 18.02.2022
Skomentuj

11 lutego w Zespole Szkół Ponadpodstawowych nr 3 w Łowiczu odbyły się wojewódzkie eliminacje V Ogólnopolskiego Turnieju na Najlepszego Ucznia w Zawodzie Kucharz. W  eliminacjach uczestniczyło 8 reprezentacji z  pięciu szkół :  Powiatowego Zespołu Szkół nr 2 im. Marii Dąbrowskiej w Sieradzu, Zespołu Szkół Gastronomicznych w Łodzi,  Zespołu Szkół nr 1 w Wieluniu, Zespołu Szkół Ponadpodstawowych nr 3 w Łowiczu oraz Zespołu Szkół Zawodowych nr 2 im. doktora Antoniego Troczewskiego w Kutnie.

Celem konkursu  było kultywowanie polskich tradycji kulinarnych, upowszechnianie i wzbogacanie wiedzy oraz umiejętności zawodowych uczniów kształcących się w Branżowej Szkole I Stopnia.

W inauguracji uczestniczyli Starosta Łowicki - Marcin Kosiorek, Wicestarosta Łowicki - Piotr Malczyk oraz Dyrektor Wydziału Kontroli i Zarządzania Jednostkami w Starostwie Powiatowym w Łowiczu Ilona Wężowska.

Zespół Szkół Zawodowych nr 2 im. doktora Antoniego Troczewskiego w Kutnie reprezentowali Martyna Kopańska i Piotr Giziński - uczniowie III klasy Branżowej Szkoły I Stopnia. Do konkursu przygotowywała  uczniów Emilia Durka – nauczyciel przedmiotów zawodowych. Eliminacje konkursowe były podzielone na dwie części. Pierwsza polegała na rozwiązaniu testu  obejmującego materiał z przedmiotów zawodowych z trzech lat nauki. Uczniowie „Troczewskiego”  zdali go perfekcyjnie. Natomiast druga część to wykonanie dania głównego dotyczącego tematu „ Tradycyjne potrawy śląskie na stuletnim zabrzańskim stole”. Uczniowie również do tej części sumiennie się przygotowali w szkole, wielokrotnie gotując i ulepszając swoje danie.                                                                                                                           

Reprezentacja „Troczewskiego” zajęła  najwyższe miejsca na podium:

Martyna Kopańska -  I miejsce  za danie o nazwie „ Flambirowana roladka wołowa, podana na piedestale królowej polskich jarzyn w towarzystwie sosu musztardowo-miodowego pietruszkowymi        kluskami        guminowymi”                                                                                                                                                                                                Piotr Giziński - miejsce za  „ Śląskie niebo podane w towarzystwie sosu witaminowo-imbirowego z koperkową ciapkapustą i niespodzianką ogórkową”.

Oboje zakwalifikowało się do kolejnego etapu - już ogólnopolskiego.

Uczniowie walczą przede wszystkim o zwolnienie ich z pierwszej części egzaminu potwierdzającego kwalifikacje zawodowe, ale  nie tyko. Są to młode osoby, kochające sztukę kulinarną i szukające wciąż nowych inspiracji do przygotowywania przepysznych dań.

Uczniowie prócz dyplomu i zakwalifikowania się do etapu ogólnopolskiego otrzymali również inne rzeczowe nagrody np. blender, mikser, książki, słodycze i gadżety.

Gratulacje i życzenia sukcesu w kolejnym ogólnopolskim etapie!

(ZSZ nr 2)

Co sądzisz na ten temat?

podoba mi się 0
nie podoba mi się 0
śmieszne 0
szokujące 0
przykre 0
wkurzające 0
Nie przegap żadnego newsa, zaobserwuj nas na
GOOGLE NEWS
facebookFacebook
twitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze

komentarz(2)

kotkot

2 0

Gratulacje!

10:53, 17.02.2022
Odpowiedzi:0
Odpowiedz

fifififi

2 0

No i proszę - Kutno nie tylko różami stoi ale i michą po której gastrolog zbędny

17:38, 17.02.2022
Odpowiedzi:0
Odpowiedz

0%