Zamknij

Ale pasztet!

07:40, 16.10.2018 Redaktor Aktualizacja: 07:41, 16.10.2018
Skomentuj

Mięsny pasztet z pieczarkami to nasz domowy specjał, który gości często na naszych stołach. Prawdziwy pasztet to świetna propozycja zimnej imprezowej przekąski na domowych uroczystościach, która także idealnie zastąpi wędlinę w przygotowanych do szkoły czy pracy kanapkach.

Ewelina Pędzikowska poleca przepisy ze swojego bloga https://szalonakuchniaewelinyp.blogspot.com/

Składniki:

  • 1kg ugotowanego mięsa z udek kurczaka
  • 400g pieczarek
  • 1 ugotowana marchew
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 bułka kajzerka
  • 1 jajko
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • 3 łyżki masła
  • sól
  • pieprz
  • oliwa i bułka tarta do wysmarowania formy

Wykonanie:

Pieczarki oczyścić, umyć i pokroić na mniejsze kawałki. Jedną cebulę i ząbki czosnku drobno posiekać, zeszklić na maśle, dodać pieczarki i chwilę dusić pod przykryciem.

Ugotowane mięso z udek, marchew, namoczoną bułkę, pieczarki z cebulą i czosnkiem, cebulę pokrojoną na mniejsze kawałki zmielić dwukrotnie maszynką do mielenia. Do masy mięsnej dodać jajko, wyrobić na jednolitą masę, następnie doprawić solą, pieprzem, gałką muszkatołową i całość dokładnie wymieszać. Przełożyć do dwóch aluminiowych foremek o wymiarach 7 x 20cm (lub większej keksówki) wysmarowanych oliwą i wysypaną bułką tartą.

Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 60minut, a następnie wystudzić.

 

 

(Redaktor)

Co sądzisz na ten temat?

podoba mi się 0
nie podoba mi się 0
śmieszne 0
szokujące 0
przykre 0
wkurzające 0
facebookFacebook
twitterTwitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze

komentarz(0)

Brak komentarza, Twój może być pierwszy.

Dodaj komentarz

0%