Zamknij

Mięsne kuleczki w doborowym towarzystwie

15:23, 02.10.2018 O.R Aktualizacja: 16:03, 02.10.2018
Skomentuj

Pachnąca zapiekanka z wyrazistym musztardowym puree, świetnie doprawionym mięsnymi kuleczkami i słodkimi pieczonymi pomidorkami to świetna alternatywa dla klasycznego dania obiadowego. Więcej przepisów na http://szalonakuchniaewelinyp.blogspot.com

Składniki:

Mięsne kuleczki:

  • 400g fileta z kurczaka
  • 400g mięsa z łopatki
  • 2 małe cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 szklanka mleka
  • 1 bułka kajzerka
  • 1 jajko
  • 4 łyżeczki majeranku
  • 1 łyżeczka musztardy Dijon
  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżki kaszy manny
  • 2 łyżki bułki tartej
  • sól
  • pieprz
  • olej rzepakowy
  • bułka tarta do obtoczenia kotlecików

Puree:

  • 600g ziemniaków
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżeczki musztardy dijon
  • sól
  • pieprz

Masa jajeczno-śmietanowa:

  • 150g śmietany 18%
  • 1 jajko
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • sól
  • pieprz
  • 150g żółtego sera
  • 20 pomidorków cherry
  • zioła prowansalskie

Wykonanie:

1. Mięsne kuleczki: filet, łopatkę, cebulę, czosnek i bułkę wcześniej namoczoną w mleku zmielić maszynką do mielenia. Dodać jajka, majeranek, musztardę, koncentrat pomidorowy, kaszę mannę, bułkę tartą i całość dokładnie wyrobić na jednolitą masę, doprawić do smaku solą i pieprzem. Z gotowej masy mięsnej formować kotleciki wielkości włoskiego orzecha, lekko obtoczyć w bułce tartej, smażyć z każdej strony na rozgrzanym oleju rzepakowym.

2. Puree: ziemniaki obrać, ugotować w lekko osolonej wodzie, odcedzić i jeszcze ciepłe przepuścić przez praskę do ziemniaków. Następnie dodać śmietanę, masło, musztardę, doprawić solą, pieprzem i całość dokładnie wymieszać.

3.Masa jajeczno-śmietanowa: śmietanę i jajko dokładnie wymieszać, doprawić szczyptą gałki muszkatołowej, solą i pieprzem.

4. Naczynie żaroodporne wysmarować olejem. Następnie układać rzędami mięsne kuleczki, puree, pomidorki, mięsne kuleczki, puree, pomidorki, kończąc na mięsnych kuleczkach. Pomidorki oprószyć solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi, całość zalać masą jajeczno-śmietanową i posypać startym żółtym serem.

5. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez około 30-35 minut.

 

(O.R)

Co sądzisz na ten temat?

podoba mi się 0
nie podoba mi się 0
śmieszne 0
szokujące 0
przykre 0
wkurzające 0
facebookFacebook
twitterTwitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze

komentarz(0)

Brak komentarza, Twój może być pierwszy.

Dodaj komentarz

0%