Pachnąca zapiekanka z wyrazistym musztardowym puree, świetnie doprawionym mięsnymi kuleczkami i słodkimi pieczonymi pomidorkami to świetna alternatywa dla klasycznego dania obiadowego. Więcej przepisów na http://szalonakuchniaewelinyp.blogspot.com
Składniki:
Mięsne kuleczki:
Puree:
Masa jajeczno-śmietanowa:
Wykonanie:
1. Mięsne kuleczki: filet, łopatkę, cebulę, czosnek i bułkę wcześniej namoczoną w mleku zmielić maszynką do mielenia. Dodać jajka, majeranek, musztardę, koncentrat pomidorowy, kaszę mannę, bułkę tartą i całość dokładnie wyrobić na jednolitą masę, doprawić do smaku solą i pieprzem. Z gotowej masy mięsnej formować kotleciki wielkości włoskiego orzecha, lekko obtoczyć w bułce tartej, smażyć z każdej strony na rozgrzanym oleju rzepakowym.
2. Puree: ziemniaki obrać, ugotować w lekko osolonej wodzie, odcedzić i jeszcze ciepłe przepuścić przez praskę do ziemniaków. Następnie dodać śmietanę, masło, musztardę, doprawić solą, pieprzem i całość dokładnie wymieszać.
3.Masa jajeczno-śmietanowa: śmietanę i jajko dokładnie wymieszać, doprawić szczyptą gałki muszkatołowej, solą i pieprzem.
4. Naczynie żaroodporne wysmarować olejem. Następnie układać rzędami mięsne kuleczki, puree, pomidorki, mięsne kuleczki, puree, pomidorki, kończąc na mięsnych kuleczkach. Pomidorki oprószyć solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi, całość zalać masą jajeczno-śmietanową i posypać startym żółtym serem.
5. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez około 30-35 minut.
Brak komentarza, Twój może być pierwszy.
Dodaj komentarz