Zamknij

Tradycyjna zupa szczawiowa z jajkiem i ziemniakami

07:42, 14.06.2018 Redaktor Aktualizacja: 07:45, 14.06.2018
Skomentuj

Tradycyjna zupa polskiej kuchni podawana z jajkiem i ziemniakami to obowiązkowa pozycja do przygotowania w sezonie wiosenno-letnim.  - Smak zupy szczawiowej to wspomnienie dzieciństwa, pobytu na wsi, wspólnego zrywania szczawiu i pierwszych kulinarnych rad babci - mówi Ewelina Pędzikowska. - Zapraszam na mój blog https://szalonakuchniaewelinyp.blogspot.com/

Składniki:

  • 250g liści szczawiu
  • 1l bulionu drobiowego
  • 2 marchewki
  • 5 ziemniaków
  • 1 cebula
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 łyżka masła
  • 3 łyżki śmietany 18%
  • 1 pęczek koperku
  • sól
  • pieprz
  • 5-6 jajek

 

Wykonanie:

 

Marchew, cebulę i ziemniaki obrać, następnie marchew pokroić w półplasterki, ziemniaki na grubsze kawałki, a cebulę drobno posiekać. Szczaw dokładnie umyć, osuszyć i drobno poszatkować. Jajka ugotować na twardo, a koper drobno posiekać. Cebulę i marchew przełożyć do garnka i lekko podsmażyć na maśle, następnie zalać bulionem drobiowym i gotować około 3 minuty. Dodać ziemniaki i gotować do momentu aż warzywa będą al dente. Po tym czasie dodać szczaw i gotować jeszcze 3 minuty. Na samym końcu zupę zagęścić rozrobioną mąką wymieszaną z wodą i śmietaną. Doprawić do smaku solą, pieprzem, dodać posiekany koper, całość dokładnie wymieszać i zagotować. Zupę podawać z ugotowanym na twardo jajkiem pokrojonym w ćwiartki.

(Redaktor)

Co sądzisz na ten temat?

podoba mi się 0
nie podoba mi się 0
śmieszne 0
szokujące 0
przykre 0
wkurzające 0
facebookFacebook
twitterTwitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze

komentarz(0)

Brak komentarza, Twój może być pierwszy.

Dodaj komentarz

0%