Tradycyjna zupa polskiej kuchni podawana z jajkiem i ziemniakami to obowiązkowa pozycja do przygotowania w sezonie wiosenno-letnim. - Smak zupy szczawiowej to wspomnienie dzieciństwa, pobytu na wsi, wspólnego zrywania szczawiu i pierwszych kulinarnych rad babci - mówi Ewelina Pędzikowska. - Zapraszam na mój blog https://szalonakuchniaewelinyp.blogspot.com/
Składniki:
Wykonanie:
Marchew, cebulę i ziemniaki obrać, następnie marchew pokroić w półplasterki, ziemniaki na grubsze kawałki, a cebulę drobno posiekać. Szczaw dokładnie umyć, osuszyć i drobno poszatkować. Jajka ugotować na twardo, a koper drobno posiekać. Cebulę i marchew przełożyć do garnka i lekko podsmażyć na maśle, następnie zalać bulionem drobiowym i gotować około 3 minuty. Dodać ziemniaki i gotować do momentu aż warzywa będą al dente. Po tym czasie dodać szczaw i gotować jeszcze 3 minuty. Na samym końcu zupę zagęścić rozrobioną mąką wymieszaną z wodą i śmietaną. Doprawić do smaku solą, pieprzem, dodać posiekany koper, całość dokładnie wymieszać i zagotować. Zupę podawać z ugotowanym na twardo jajkiem pokrojonym w ćwiartki.
Brak komentarza, Twój może być pierwszy.
Dodaj komentarz