Przyciągamy Wiosnę przepisem Eweliny Pędzikowskiej. Zapachnie pizza z mango i kiełbasą chorizo i Wiosna w te pędy pojawi się w zieleni listków. Zachęcamy do skorzystania z przepisów na https://szalonakuchniaewelinyp.blogspot.com/
Chrupiące cienkie ciasto z pachnącym sosem pomidorowym, z dodatkiem wyrazistej, pikantnej kiełbasy chorizo i czerwonej cebuli, które idealnie współgrają ze słodkością mango to przepis na uwielbiany przez nas, idealnie płaski placek rodem ze słonecznej Italii.
Składniki:
Ciasto:
Sos pomidorowy:
Pozostałe składniki:
Wykonanie:
1. Ciasto
Drożdże pokruszyć, dodać cukier, wymieszać i pozostawić do wyrośnięcia. Do miski wsypać mąkę, oliwę, sól, suszoną bazylię, wodę i wyrośnięte drożdże. Ciasto dokładnie wyrobić, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia. Następnie wyrośnięte ciasto uformować na kształt okrągłego placka, przełożyć do formy wysmarowanej oliwą o średnicy 28cm i lekko zawinąć boki do środka.
2. Sos pomidorowy:
Na oliwie przesmażyć drobno posiekaną cebulę i czosnek, następnie dodać pomidory z puszki, bazylię, oregano i całość gotować na małym ogniu do momentu aż sos zgęstnieje. Całość dokładnie wymieszać, doprawić solą i pieprzem.
3. Pieczarki pokroić w plasterki, usmażyć na maśle, a cebulę pokroić w cienkie krążki. Żółty ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
4. Czerwoną paprykę umyć, oczyścić z gniazda nasiennego i pokroić w kostkę, mango obrać ze skóry i również pokroić w kostkę.
5. Ciasto pizzy wysmarować sosem pomidorowym, ułożyć: pieczarki, żółty ser, kiełbasę chorizo, kukurydzę, mango, paprykę, czerwoną cebulę, posypać mini mozzarellą, solą, pieprzem i bazylią. Wstawić do piekarnika nagrzanego do
220 stopni i piec przez około 30-35minut.
Smacznego!
Brak komentarza, Twój może być pierwszy.
Dodaj komentarz