Zjawiskowo wyglądająca, ciekawie podana i świetnie smakująca sałatka ze śledziem w roli głównej, którego smak idealnie komponuje się z tradycyjnymi warzywami, marynowanymi pieczarkami i delikatną słodkością jabłek. Wypróbuj przepis Eweliny Pędzikowskiej i zajrzyj po więcej na http://szalonakuchniaeweliny.bloog.pl/
Składniki:
350g śledź
3 marchewki
3 ziemniaki
1 pietruszka
2 małe buraki
1 jabłko
1 czerwona cebula
450g marynowanych pieczarek odsączonych z zalewy
2 pęczki natki z pietruszki
sól
pieprz
majonez
Wykonanie:
1. Filety śledziowe wymoczyć w czystej wodzie, następnie pokroić w paseczki.
2. Marchew, pietruszkę i ziemniaki ugotować w mundurkach, ostudzić, obrać i pokroić w kostkę. Buraki również ugotować ale w osobnym naczyniu, obrać i pokroić w kostkę. Kukurydzę odsączyć z zalewy, a ogórki kiszone pokroić w kostkę.
3. Ogórki, jabłka obrać i pokroić w kostkę. Czerwoną cebulę obrać i pokroić w bardzo drobną kosteczkę. Pieczarki odsączyć z zalewy.
4. Natkę z pietruszki drobno posiekać.
5. Tortownicę o kształcie gwiazdki o wymiarze 23x23cm wyłożyć folią spożywczą. Na dnie tortownicy układać sałatkę warstwami: marynowane pieczarki nóżkami do góry, natkę z pietruszki, marchew, jabłko, posypać solą, pieprzem, posmarować trzema łyżkami majonezu, śledź, czerwona cebula posmarować trzema łyżkami majonezu, delikatnie posypać solą, pieprzem, ziemniaki, pietruszka, delikatnie posypać solą, pieprzem, posmarować trzema łyżkami majonezu, buraczek i posmarować cienką warstwą majonezu. Sałatkę przykryć folią spożywczą i schłodzić w lodówce najlepiej całą noc.
6. Sałatkę odwrócić do góry dnem na przygotowany wcześniej talerz.
Brak komentarza, Twój może być pierwszy.
Dodaj komentarz