Zamknij

Gwiazdkowa sałatka śledziowa

00:56, 07.12.2017 Pismak
Skomentuj

Zjawiskowo wyglądająca, ciekawie podana i świetnie smakująca sałatka ze śledziem w roli głównej, którego smak idealnie komponuje się z tradycyjnymi warzywami, marynowanymi pieczarkami i delikatną słodkością jabłek. Wypróbuj przepis Eweliny Pędzikowskiej i zajrzyj po więcej na http://szalonakuchniaeweliny.bloog.pl/

Składniki:

350g śledź

3 marchewki

3 ziemniaki

1 pietruszka

2 małe buraki

1 jabłko

1 czerwona cebula

450g marynowanych pieczarek odsączonych z zalewy

2 pęczki natki z pietruszki

sól

pieprz

majonez

Wykonanie:

1. Filety śledziowe wymoczyć w czystej wodzie, następnie pokroić w paseczki.

2. Marchew, pietruszkę i ziemniaki ugotować w mundurkach, ostudzić, obrać i pokroić w kostkę. Buraki również ugotować ale w osobnym naczyniu, obrać i pokroić w kostkę. Kukurydzę odsączyć z zalewy, a ogórki kiszone pokroić w kostkę.

3. Ogórki, jabłka obrać i pokroić w kostkę. Czerwoną cebulę obrać i pokroić w bardzo drobną kosteczkę. Pieczarki odsączyć z zalewy.

4. Natkę z pietruszki drobno posiekać.

5. Tortownicę o kształcie gwiazdki o wymiarze 23x23cm wyłożyć folią spożywczą. Na dnie tortownicy układać sałatkę warstwami: marynowane pieczarki nóżkami do góry, natkę z pietruszki, marchew, jabłko, posypać solą, pieprzem, posmarować trzema łyżkami majonezu, śledź, czerwona cebula posmarować trzema łyżkami majonezu, delikatnie posypać solą, pieprzem, ziemniaki, pietruszka, delikatnie posypać solą, pieprzem, posmarować trzema łyżkami majonezu, buraczek i posmarować cienką warstwą majonezu. Sałatkę przykryć folią spożywczą i schłodzić w lodówce najlepiej całą noc.

6. Sałatkę odwrócić do góry dnem na przygotowany wcześniej talerz.

 

(Pismak)

Co sądzisz na ten temat?

podoba mi się 0
nie podoba mi się 0
śmieszne 0
szokujące 0
przykre 0
wkurzające 0
facebookFacebook
twitterTwitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze

komentarz(0)

Brak komentarza, Twój może być pierwszy.

Dodaj komentarz

0%