Puszysty sernik bez pieczenia, w którym smak orzeźwiających porzeczek świetnie komponuje się z delikatną, słodką masą czekoladowo-waniliową ułożoną na chrupiącym ciasteczkowym spodzie. Przepisy w eKuchni poleca Ewelina Pędzikowska.
Składniki:
Spód:
Masa czekoladowa:
Wierzch:
Wykonanie:
Spód: ciastka zmiksować do postaci piasku, dodać krem czekoladowy, całość dokładnie wymieszać i wyłożyć spód prostokątnej tortownicyo wymiarach 39cmx10cm . Wstawić do lodówki.
Masa czekoladowa:
Żelatynę zalać połową ilości mleka żeby napęczniała, a resztę mleka podgrzać i dodać napęczniałą żelatynę, wymieszać do całkowitego rozpuszczenia żelatyny. Śmietanę ubić na sztywno z cukrem, następnie zmiksować serki czekoladowe, dodać ubitą śmietanę i przestudzoną żelatynę, całość dokładnie wymieszać mikserem.
Masa waniliowa:
Żelatynę zalać połową ilości mleka żeby napęczniała, a resztę mleka podgrzać i dodać napęczniałą żelatynę, wymieszać do całkowitego rozpuszczenia żelatyny. Śmietanę ubić na sztywno z cukrem, następnie zmiksować serek waniliowy, dodać ubitą śmietanę i przestudzoną żelatynę, całość dokładnie wymieszać mikserem.
Galaretkę rozpuścić we wrzątku, pozostawić do wystudzenia. Następnie dodać czerwone porzeczki i dokładnie wymieszać.
Do formy wyłożonej masą ciasteczkową wyłożyć naprzemiennie masę waniliową i czekoladową. Wstawić do lodówki na około 30minut. Następnie wylać tężejącą galaretkę z porzeczkami i ponownie wstawić do lodówki na około 30minut.
Brak komentarza, Twój może być pierwszy.
Dodaj komentarz