Przed Świętami Bożego Narodzenia w eKuchni przepis na słodkości. Klasyczne świąteczne ciasto na bazie sera połączone z aromatycznymi korzennymi piernikami i delikatną czekoladą zawsze świetnie smakuje i szybko znika ze świątecznego stołu. Poleca http://szalonakuchniaewelinyp.blogspot.com/
Składniki:
Masa serowa:
Dodatkowo:
Dekoracja
Wykonanie:
1. Masa serowa:
Białka oddzielić od żółtek. Masło utrzeć z cukrem, stopniowo dodawać żółtka, następnie partiami dodawać ser cały czas ucierając aby masa serowa stała się puszysta i gładka. Pod koniec ucierania dodać budyń, olejek pomarańczowy
i ubitą pianę z białek. Całość dokładnie wymieszać.
2. Spód tortownicy o średnicy 26cm, wyłożyć pierniczkami i wlać wcześniej przygotowaną masę serową. Sernik wstawić do piekarnika nagrzanego
do 180 stopni i piec około 60 minut. Po tym czasie pozostawić do wystudzenia.
3. Czekoladę i mleko rozpuścić w kąpieli wodnej do uzyskania jednolitej konsystencji polewy. Następnie wierzch wystudzonego sernika polać polewą
i posypać kolorową posypką, a następnie udekorować srebrnymi gwiazdkami.
Brak komentarza, Twój może być pierwszy.
Dodaj komentarz