Zamknij

Sałatka z wątróbką drobiową, soczystymi owocami i chrupiącym słonecznikiem

13:51, 23.10.2018 O.R Aktualizacja: 09:52, 24.10.2018
Skomentuj

Szybka w przygotowaniu, kolorowa sałatka na bazie bogatej w żelazo, cynk i zawierającej wysokojakościowe białko wątróbki, świeżych, soczystych owoców, i chrupiącego słonecznika to świetny pomysł na pełnowartościowy, lekki obiad. Poleca Ewelina Pędzikowska https://szalonakuchniaewelinyp.blogspot.com/

Składniki:

  • 600g wątróbki drobiowej
  • 125g roszponki
  • 4 kiwi
  • 1 pomarańcz
  • 1 granat
  • 30g pestek słonecznika
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 4 łyżeczki przyprawy do kurczaka
  • olej
  • sól i pieprz

Dressing:

  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka miodu
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki wody
  • sól
  • świeżo zmielony pieprz

Wykonanie:

Roszponkę umyć i osuszyć, a granat przekroić na pół i wyłuskać ziarenka.

Kiwi obrać ze skórki, pokroić na mniejsze części, a pomarańcz obrać ze skóry i wyfiletować.

Pestki słonecznika uprażyć na suchej patelni.

Wątróbkę drobiową umyć, osuszyć, pokroić na mniejsze części, obtoczyć w mące wymieszanej z przyprawą do kurczaka i usmażyć na rozgrzanym oleju.

Dressing:

Składniki sosu dokładnie ze sobą wymieszać i wstawić do lodówki na około 30 minut żeby się przegryzły.

Na talerzu ułożyć roszponkę, wątróbkę drobiową, kiwi, pomarańcz, posypać słonecznikiem, pestkami granatu, wymieszać i polać dressingiem.

 

(O.R)

Co sądzisz na ten temat?

podoba mi się 0
nie podoba mi się 0
śmieszne 0
szokujące 0
przykre 0
wkurzające 0
facebookFacebook
twitterTwitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze

komentarz(0)

Brak komentarza, Twój może być pierwszy.

Dodaj komentarz

0%