Zamknij

Lato zaklęte w słoiczku. W eKuchni dobra rzecz na zimę!

06:39, 18.10.2018 Redaktor Aktualizacja: 19:16, 18.10.2018
Skomentuj

Dżem z pigwy to obowiązkowa pozycja w mojej kuchni w okresie jesienno – zimowym. Pigwa zawiera bowiem dużo witaminy C oraz wiele innych witamin, a także pierwiastki mineralne, które skutecznie wzmacniają odporność organizmu i wspomagają układ odpornościowy w walce z grypą i przeziębieniem. Dżem z pigwy jest również znakomitym dodatkiem do zimowej herbaty.

Przepisy na obiady, przekąski, ciasta i lato zaklęte w słoiczkach poleca Ewelina Pędzikowska https://szalonakuchniaewelinyp.blogspot.com

Składniki:

  • 1 kg obranych owoców z pigwy
  • 1 szklanka cukru
  • 1/2 szklanki cukru żelującego 1:1
  • 1 szklanka wyciśniętego soku z pomarańczy

Wykonanie:

1. Owoce pigwy umyć, obrać i oczyścić z pestek. Pokroić na ósemki a następnie na mniejsze kawałki. Przełożyć do garnka, zasypać cukrem i zalać sokiem z pomarańczy. Gotować na bardzo małym ogniu tak długo aż owoce staną się miękkie i nabiorą odpowiedniej konsystencji dżemu.

2. Gorący dżem przełożyć do wyparzonych słoików, zakręcić i odwrócić do góry dnem.

 

(Redaktor)

Co sądzisz na ten temat?

podoba mi się 0
nie podoba mi się 0
śmieszne 0
szokujące 0
przykre 0
wkurzające 0
facebookFacebook
twitterTwitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze

komentarz(0)

Brak komentarza, Twój może być pierwszy.

Dodaj komentarz

0%