Domowe, kruche ciasto z delikatnym budyniem, świeżymi, soczystymi borówkami to doskonała propozycja na smaczne, szybkie i łatwe w przygotowaniu ciasto na niedzielny deser. - Zachęcam do wypróbowania moich przepisów! Zajrzyj na https://szalonakuchniaewelinyp.blogspot.com/ - mówi Ewelina Pędzikowska.
Składniki:
Dodatkowo:
Wykonanie:
Ciasto
Wszystkie składniki ciasta przełożyć do dużej miski, posiekać siekaczką i zagnieść na jednolite ciasto. Wstawić do lodówki na około 30minut. Po tym czasie schłodzone ciasto przełożyć na blachę do pieczenia wysmarowaną oliwą i wyłożoną papierem do pieczenia, rozwałkować na kształt koła o średnicy około 35-40cm.
2. Budyń:
Połowę mleka zagotować z cukrem, a w pozostałej rozpuścić budyń i dodać żółtka, dokładnie wymieszać, wlać na gotujące się mleko. Ugotowany budyń lekko przestudzić i wyłożyć na środek ciasta, następnie na budyń wyłożyć borówki, pozostawiając przy brzegu około 3-4cm marginesu. Pozostawiony margines zawinąć do środka delikatnie dociskając, smarować roztrzepanym jajkiem, posypać cukrem trzcinowym.
3. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 40-45minut. Tartę ostudzić i posypać cukrem pudrem.
Brak komentarza, Twój może być pierwszy.
Dodaj komentarz