Zamknij

Krucha tarta budyniowa ze świeżymi borówkami

08:16, 26.08.2018 O.R Aktualizacja: 10:32, 27.08.2018
Skomentuj

Domowe, kruche ciasto z delikatnym budyniem, świeżymi, soczystymi borówkami to doskonała propozycja na smaczne, szybkie i łatwe w przygotowaniu ciasto na niedzielny deser. - Zachęcam do wypróbowania moich przepisów! Zajrzyj na https://szalonakuchniaewelinyp.blogspot.com/  - mówi Ewelina Pędzikowska.

Składniki:

  • Ciasto:
  • 250g mąki pszennej
  • 140g masła extra
  • 1 jajko
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 płaskie łyżki cukru pudru
  • szczypta soli

Dodatkowo:

  • 1 i 1/2 szklanki mleka
  • 1 budyń śmietankowy
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki cukru
  • 200g świeżej borówki
  • cukier trzcinowy + jajko do posmarowania i posypania brzegów
  • cukier puder do posypania tarty
  • oliwa do wysmarowania blachy

 

Wykonanie:

Ciasto

Wszystkie składniki ciasta przełożyć do dużej miski, posiekać siekaczką i zagnieść na jednolite ciasto. Wstawić do lodówki na około 30minut. Po tym czasie schłodzone ciasto przełożyć na blachę do pieczenia wysmarowaną oliwą i wyłożoną papierem do pieczenia, rozwałkować na kształt koła o średnicy około 35-40cm.

2. Budyń:

Połowę mleka zagotować z cukrem, a w pozostałej rozpuścić budyń i dodać żółtka, dokładnie wymieszać, wlać na gotujące się mleko. Ugotowany budyń lekko przestudzić i wyłożyć na środek ciasta, następnie na budyń wyłożyć borówki, pozostawiając przy brzegu około 3-4cm marginesu. Pozostawiony margines zawinąć do środka delikatnie dociskając, smarować roztrzepanym jajkiem, posypać cukrem trzcinowym.

3. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 40-45minut. Tartę ostudzić i posypać cukrem pudrem.

 

 

(O.R)

Co sądzisz na ten temat?

podoba mi się 0
nie podoba mi się 0
śmieszne 0
szokujące 0
przykre 0
wkurzające 0
facebookFacebook
twitterTwitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze

komentarz(0)

Brak komentarza, Twój może być pierwszy.

Dodaj komentarz

0%