Zamknij
REKLAMA

Drobiowa sałatka z truskawkami, szpinakiem i chrupiącymi migdałami

07:28, 12.07.2018 | O.R
REKLAMA
Skomentuj

Szybka w przygotowaniu, bogata w witaminy sezonowa sałatka na bazie dobrze przyprawionego kurczaka, słodkich, soczystych truskawek, liści szpinaku i chrupiących migdałów. Polana dressingiem z nutą jabłkowej słodkości smakuje rewelacyjnie. Ewelina Pędzikowska zaprasza na swój blog kulinarny https://szalonakuchniaewelinyp.blogspot.com/​

Składniki:

  • 300g fileta z kurczaka
  • 350g świeżych truskawek
  • 120g mini mozzarelli
  • 100g świeżego szpinaku
  • 40g płatków migdałowych
  • przyprawa do kurczaka
  • olej kokosowy

Dressing:

  • 5 łyżek oleju arachidowego
  • 3 łyżeczki miodu
  • 2 łyżki octu jabłkowego
  • sól
  • świeżo zmielony pieprz

Wykonanie:

Filet z kurczaka pokroić w podłużne paski, oprószyć przyprawą do kurczaka i odstawić na około 30 minut. Po tym czasie usmażyć na oleju kokosowym. Truskawki umyć, pozbawić szypułek, pokroić na ćwiartki lub połówki. Szpinak umyć i osuszyć, a mozzarellę odsączyć z zalewy. Płatki migdałowe uprażyć na suchej patelni.

Dressing:

Składniki sosu dokładnie ze sobą wymieszać i wstawić do lodówki na około 30 minut żeby się przegryzły. Na talerzu ułożyć szpinak, filet z kurczaka, truskawki, ser mozzarella posypać płatkami migdałowymi, wymieszać i polać dressingiem.

 

(O.R)
REKLAMA
REKLAMA

Komentarze (0)

Brak komentarzy, Twój może być pierwszy.

Dodaj komentarz

REKLAMA
© ekutno.pl | Prawa zastrzeżone