Zamknij

Hreczniaki - bezmięsne kotleciki prosto z Kresów Wschodnich

07:35, 03.07.2018 Redaktor Aktualizacja: 07:42, 03.07.2018
Skomentuj

Proste w wykonaniu, pożywne, bezmięsne kotleciki wywodzące się z regionalnej kuchni Kresów Wschodnich, przygotowane na bazie kaszy gryczanej zwane hreczką, białego sera i pachnących ziół to świetna alternatywa dla klasycznych kotletów. Ewelina Pędzikowska gotuje w eKuchni we wtorki, czwartki i soboty. 

Zajrzyj po więcej przepisów https://szalonakuchniaewelinyp.blogspot.com/?

Składniki:

  • 300g kaszy gryczanej
  • 250g białego, półtłustego sera
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 małe jajka
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 1 pęczek natki z pietruszki
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • sól
  • pieprz
  • 1 łyżka masła
  • olej do smażenia
  • bułka tarta do obtoczenia kotlecików

Wykonanie:

Kaszę gryczaną ugotować według instrukcji na opakowaniu. Biały ser zmielić maszynką do mielenia. Cebulę, czosnek drobno posiekać i zeszklić na maśle. Ugotowaną kaszę, biały ser, zeszkloną cebulę z czosnkiem przełożyć do miski, dodać jajka, mąkę, bułkę tartą, posiekaną natkę z pietruszki i tymianek. Całość dokładnie wyrobić na jednolitą masę i doprawić do smaku solą i pieprzem. Z gotowej masy formować kotleciki średniej wielkości, obtoczyć w  bułce tartej, smażyć z każdej strony na rozgrzanym oleju.

(Redaktor)

Co sądzisz na ten temat?

podoba mi się 0
nie podoba mi się 0
śmieszne 0
szokujące 0
przykre 0
wkurzające 0
facebookFacebook
twitterTwitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze

komentarz(0)

Brak komentarza, Twój może być pierwszy.

Dodaj komentarz

0%