Zamknij

Kompoty już są na zimę? A może czereśniowa zupa w tym sezonie

08:35, 28.06.2018 Pismak Aktualizacja: 08:39, 28.06.2018
Skomentuj

We wtorek w eKuchni był chłodnik więc dla równowagi w czwartek zupa słoneczna czyli z dojrzewających w słońcu słodkich czereśni, których smak uzupełnia delikatna nuta wina to idealna propozycja dla fanów sezonowych, letnich obiadów na bazie świeżych owoców. Czereśniowa zupa swoim pięknym, głębokim kolorem z pewnością skusi najmłodszych i dostarczy im niezbędnych witamin. Ewelina Pędzikowska zachęca do korzystania z przepisów z https://szalonakuchniaewelinyp.blogspot.com/

Składniki:

  • 1kg czereśni
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 4 łyżki cukru
  • sok z 1/2 cytryny
  • 800ml wody
  • 200ml słodkiego wina
  • szczypta cynamonu

Wykonanie:

Czereśnie umyć, osuszyć i usunąć pestki. Do garnka wlać 700ml wody, dodać wino i gotować aż część odparuje. Następnie dodać cukier i czereśnie gotować około 10 minut. Z naczynia wyjąć połowę czereśni, resztę zmiksować, doprawić sokiem z cytryny, szczyptą cynamonu i wlać resztę wody wymieszanej z mąką ziemniaczanej. Gotować do zgęstnienia i ponownie włożyć odłożone czereśnie. Całość dokładnie wymieszać.

Gotową zupę podawać z makaronem i udekorować listkiem mięty.

 

(Pismak)

Co sądzisz na ten temat?

podoba mi się 0
nie podoba mi się 0
śmieszne 0
szokujące 0
przykre 0
wkurzające 0
facebookFacebook
twitterTwitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze

komentarz(0)

Brak komentarza, Twój może być pierwszy.

Dodaj komentarz

0%