Ciasto, w którym smak truskawek idealnie komponuje się z masą z homogenizowanych serków, biszkoptem nasączonym kawą i migdałowym likierem tworząc prawdziwą rozkosz do małej czarnej. Zobacz przepisy na https://szalonakuchniaewelinyp.blogspot.com/
Składniki:
Masa waniliowa:
Masa czekoladowa:
Poncz:
Polewa truskawkowa:
Dodatkowo:
bita śmietana
truskawki, borówki
Wykonanie:
Biszkopt:
Białka ubić na sztywno, dodać cukier dalej ubijając na sztywno dodać żółtka, mąkę pszenną i ziemniaczaną wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz kakao. Całość dokładnie wymieszać szpatułką. Wlać do prostokątnej formy o wymiarach 39cm x 12cm wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 25 minut. Wystudzić i przekroić na dwa blaty.
Masa czekoladowa:
Żelatynę zalać 1/4 szklanki mleka żeby napęczniała a resztę mleka podgrzać i dodać do żelatyny, mieszać do całkowitego rozpuszczenia żelatyny. Mikserem utrzeć żółtka z cukrem na puch, dalej miksując dodać rozpuszczoną w kąpieli wodnej i lekko wystudzoną czekoladę, serek czekoladowy i przestudzoną żelatynę. Całość dokładnie wymieszać mikserem.
Masa waniliowa:
Żelatynę zalać 1/4 szklanki mleka żeby napęczniała a resztę mleka podgrzać i dodać do żelatyny, mieszać do całkowitego rozpuszczenia żelatyny. Mikserem utrzeć żółtka z cukrem na puch, dalej miksując dodać masło, serek waniliowy i przestudzoną żelatynę. Całość dokładnie wymieszać mikserem.
Poncz:
Kawę rozpuścić we wrzątku, ostudzić i wymieszać z likierem.
Polewa truskawkowa:
Truskawki zagotować w 1/2 szklanki wody, zblendować blenderem, wsypać galaretkę, mieszać do momentu aż galaretka się rozpuści i zagotować. Odstawić do lekkiego stężenia.
Do formy wyłożonej folią spożywczą wylać masę waniliową i wstawić do lodówki na około 30minut, włożyć jeden blat biszkoptu, nasączyć ponczem, wylać masę czekoladową i wstawić ponownie do lodówki na około 30minut, następnie przykryć drugim blatem biszkoptu i nasączyć ponczem. Wstawić do lodówki na około 60minut. Po tym czasie wyjąć roladę z formy, polać tężejącą truskawkową polewą, wstawić do lodówki na około 15minut, udekorować bitą śmietaną i owocami.
Brak komentarza, Twój może być pierwszy.
Dodaj komentarz