Zamknij

Będzie ostro w szalonej kuchni Eweliny

07:29, 22.05.2018 O.R Aktualizacja: 07:32, 22.05.2018
Skomentuj
reo

Pomidorowo – paprykowy chłodnik z nutką ostrości to orzeźwiający, chłodzący, letni pomysł na obiad w upalne majowe dni. Chłodnik z bombą witaminową, w którym słodki smak dojrzewających w słońcu pomidorów idealnie komponuje się z ostrością papryczki.

Składniki:

  • 750g pomidorów
  • 1 czerwona papryka
  • 1 ogórek
  • 1/2 małej papryczki chilli
  • 1 cebula
  • 100ml wody mineralnej niegazowanej
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • garść świeżej bazylii
  • 2 łyżki oliwy extra virgin
  • sól
  • cukier

 

Wykonanie:

Pomidory sparzyć, usunąć skórę i pokroić w mniejsze cząstki. Papryki umyć i pozbawić gniazda nasiennego. Paprykę pokroić w kostkę a papryczkę chilli drobno posiekać. Obrać ogórka i cebulę, pokroić w kostkę. Wszystkie warzywa przełożyć do blendera, wlać wodę, dodać sok z cytryny, obrany czosnek, bazylię, oliwę i miksować do uzyskania jednolitej konsystencji. Doprawić wedle uznania solą i cukrem. Najlepiej podawać schłodzony.

 

 

 

 

(O.R)

Co sądzisz na ten temat?

podoba mi się 0
nie podoba mi się 0
śmieszne 0
szokujące 0
przykre 0
wkurzające 0
facebookFacebook
twitterTwitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze

komentarz(0)

Brak komentarza, Twój może być pierwszy.

Dodaj komentarz

0%