Szybka w przygotowaniu, idealna na majówkową imprezę bardzo aromatyczna sałatka z kurczakiem, mocno wyczuwalną mieszanką przypraw curry, delikatnie słodkimi rodzynkami, brzoskwiniami oraz zdrowymi świeżymi warzywami. Poleca Ewelina Pędzikowska https://szalonakuchniaewelinyp.blogspot.com/
Składniki:
Sos:
Wykonanie:
Fileta z kurczaka pokroić w grubszą kostkę, oprószyć solą, pieprzem, curry i odstawić na 20minut. Po tym czasie usmażyć na rozgrzanym maśle klarowanym. Poszatkowaną kapustę pekińską wymieszać z marchewką startą na tarce o małych oczkach, lekko posolić. Kukurydzę i brzoskwinie odsączyć z zalewy. Brzoskwinie pokroić w kostkę, a rodzynki namoczyć w soku z brzoskwiń. Słonecznik uprażyć na suchej patelni.
Sos: Majonez, jogurt i ketchup wymieszać, doprawić solą, pieprzem i całość ponownie dokładnie wymieszać.
Sałatkę układać warstwami: połowa kapusty z marchewką, połowa kukurydzy, 1/2 sosu, rodzynki, kurczak, pozostała ilość kukurydzy, pozostała ilość sosu, pozostała kapusta z marchewką, brzoskwinie i prażony słonecznik.
Brak komentarza, Twój może być pierwszy.
Dodaj komentarz