Zamknij

Torcik gruszkowa finezja

10:53, 28.04.2018 O.R Aktualizacja: 07:27, 30.04.2018
Skomentuj

Ciasto jest znakomitym połączeniem smaku słodkich gruszek i niezwykle aromatycznego cynamonu, upojonych w aksamitnie lekkim smaku białego, półsłodkiego wina. Poleca Ewelina Pędzikowska. 

Składniki:

Biszkopt :

  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 4 łyżeczki kakao

Masa gruszkowa:

  • 2 kg dojrzałych gruszek
  • 0,75 l wina białego półsłodkiego
  • 4 galaretki o smaku gruszkowym
  • 1 cukier wanilinowy 30g
  • 1 łyżka żelatyny

Masa z bitej śmietany:

  • 0,5 l śmietany 30%
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 śmietan-fixy

Dodatkowo:

  • cynamon
  • 260g rurek waflowych z polewą czekoladową
  • żółte perełki
  • kwiatki cukrowe

Poncz:

  • 1łyżka kawy rozpuszczalnej
  • 75ml Amaretto
  • 1/3 szklanki wrzącej wody

 

Wykonanie:

Biszkopt:

Białka ubić z cukrem, dodać żółtka a następnie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia i kakao. Ciasto przełożyć do okrągłej tortownicy o średnicy 26cm. Piec w piekarniku nagrzanym do 170°C około 25 minut.

Masa gruszkowa:

Gruszki obrać, wydrążyć nasienie, pokroić w kostkę i przełożyć do garnka. Dodać cukier wanilinowy, 1 szklankę wina i doprowadzić do wrzenia.
Całość prażyć pod przykryciem do momentu aż owoce się rozpadną. Następnie dodać galaretki, rozrobioną żelatynę i resztę wina. Cały czas mieszając doprowadzić do wrzenia i całkowitego rozpuszczenia galaretek. Nie gotować !

Poncz:

Kawę zalać wrzątkiem, odstawić do wystudzenia. Po tym czasie wlać amaretto, wymieszać. Biszkopt przełożyć do formy, nasączyć ponczem. Cały obwód obłożyć rurkami z czekoladą, następnie wylać wystudzoną masę gruszkową i wstawić do lodówki na około 30 minut.

Masa z bitej śmietany:

Mikserem ubić śmietanę z cukrem pudrem i śmietan-fixem.. Przełożyć na masę gruszkową i wyrównać szpatułką z ząbkami.

Na wierzchu posypać cynamonem i udekorować żółtymi perełkami oraz kwiatkami z cukru. Schłodzić w lodówce przez około 2 godziny.

Więcej przepisów na https://szalonakuchniaewelinyp.blogspot.com/

(O.R)

Co sądzisz na ten temat?

podoba mi się 0
nie podoba mi się 0
śmieszne 0
szokujące 0
przykre 0
wkurzające 0
facebookFacebook
twitterTwitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze

komentarz(0)

Brak komentarza, Twój może być pierwszy.

Dodaj komentarz

0%