Zamknij

Wielkanocna jajeczna sałatka na krakersach

07:28, 20.03.2018 O.R Aktualizacja: 07:55, 20.03.2018
Skomentuj

Czas na przepisy na wielkanocne potrawy. Dziś rewelacyjna, prosta i szybka w przygotowaniu wielkanocna sałatka, którą Ewelina Pędzikowska podaje w formie przystawki lub świątecznej przekąski. Zajrzyj na  https://szalonakuchniaewelinyp.blogspot.com/  po więcej. 

Składniki:

  • 40szt cebulowych krakersów
  • 2 puszki tuńczyka w sosie własnym
  • 5 jajek
  • 120g żółtego sera
  • 2 kiszone ogórki
  • 9 łyżek majonezu
  • 1 pęczek szczypiorku
  • pieprz

Wykonanie:

Ser i ogórki zetrzeć osobno na tarce o grubych oczkach. Z ogórków odlać powstały sok. Następnie wymieszać ser i ogórki z 4 łyżkami majonezu.

Jajka ugotować na twardo i ostudzić. Obrać i oddzielić białka od żółtek. Białka i żółtka osobno zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Do białek dodać 2 łyżki majonezu doprawić pieprzem i dokładnie wymieszać.

Drobno posiekać szczypiorek a tuńczyka odsączyć z sosu, rozgnieść widelcem, doprawić pieprzem i wymieszać z 1 łyżką majonezu.

Składanie sałatki Na talerzu ułożyć z krakersów prostokąt o wymiarach 5 x 2 (10 krakersów na każdą warstwę). Na krakersy wyłożyć masę serową z ogórkiem, przykryć drugą warstwą krakersów, następnie wyłożyć masę z tuńczyka, przykryć trzecią warstwą krakersów, wyłożyć masę z białek, przykryć ostatnią warstwą krakersów. Wierzch posmarować 2 łyżkami majonezu, posypać startymi żółtkami i szczypiorkiem. Wstawić do lodówki.

 

 

(O.R)

Co sądzisz na ten temat?

podoba mi się 0
nie podoba mi się 0
śmieszne 0
szokujące 0
przykre 0
wkurzające 0
facebookFacebook
twitterTwitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze

komentarz(0)

Brak komentarza, Twój może być pierwszy.

Dodaj komentarz

0%