Zamknij

W świątecznej eKuchni: Klasyczny piernik Eweliny

10:23, 12.12.2017 O.R
Skomentuj

W Święta Bożego Narodzenia nie może zabraknąć tego doskonałego świątecznego wypieku czyli tradycyjnego puszystego piernika z aksamitną polewą czekoladową, przekładanego powidłami i obowiązkowo z dodatkiem korzennych przypraw. Poleca Ewelina Pędzikowska http://szalonakuchniaeweliny.bloog.pl/

Składniki

Ciasto:

125g masła

1/2 szklanka cukru

1/2 szklanka cukru brązowego

2 łyżki miodu

2 łyżki powideł śliwkowych

4 łyżeczki przyprawy do piernika

1 łyżeczka cynamonu

3 łyżeczki kakao

1 łyżeczka sody

1 łyżeczka proszku do pieczenia

3 jajka

1 szklanka mleka

2 szklanki mąki pszennej

szczypta soli

Przełożenie:

1 budyń śmietankowy

1 łyżka cukru

3/4 szklanki mleka

4 łyżki gęstego dżemu śliwkowego

Polewa:

100g mlecznej czekolady

3 łyżki mleka

posypka dekoracyjna

Wykonanie

W garnku rozpuścić masło, dodać cukry, miód, powidła śliwkowe, przyprawę piernikową, cynamon, kakao i całość dokładnie wymieszać. Żółtka roztrzepać mikserem, dodać mleko i rozpuszczone masło z przyprawami. Następnie dodać przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, sodą i ubite na sztywno ze szczyptą soli białka. Całość dokładnie wymieszać i przełożyć do keksówki o wymiarach 30cm x 13cm, wysmarowanej oliwą i posypanej manną. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 50-55minut. Następnie pozostawić do wystudzenia.

Połowę mleka zagotować z cukrem, a w pozostałej ilości rozrobić budyń. Następnie na gotujące się mleko wlać mleko z budyniem i chwilkę gotować.

Polewa: Czekoladę połamać na kostki, dodać mleko i rozpuścić w kąpieli wodnej.

Ciasto przekroić poprzecznie na pół, posmarować budyniem, dżemem, przykryć drugą połową ciasta i polać polewą. Dodatkowo posypać posypką dekoracyjną i dowolnie udekorować.

 

 

(O.R)

Co sądzisz na ten temat?

podoba mi się 0
nie podoba mi się 0
śmieszne 0
szokujące 0
przykre 0
wkurzające 0
facebookFacebook
twitterTwitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze

komentarz(0)

Brak komentarza, Twój może być pierwszy.

Dodaj komentarz

0%