Zamknij

W eKuchni pieczemy marchewkowe muffinki Eweliny

08:09, 12.10.2017 Redaktor
Skomentuj

Łatwe w przygotowaniu pachnące cynamonem i skórką pomarańczową marchewkowe babeczki to fajny pomysł na przygotowanie muffinek w nowatorskiej odsłonie. Poleca Ewelina Pędzikowska http://szalonakuchniaeweliny.bloog.pl/

Składniki:

130g masła

250g mąki pszennej

150g cukru

4 jajka

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej

3 łyżeczki cynamonu

200g marchewki (waga po obraniu)

Lukier:

100g cukru pudru

1 łyżka wody

2 łyżki soku z cytryny

100g skórki kandyzowanej pomarańczowej

Wykonanie:

Marchew obrać, zetrzeć na tarce o małych oczkach.

Do dużej miski przesiać mąkę, dodać cukier, proszek do pieczenia, sodę, cynamon i dokładnie wymieszać. Masło rozpuścić w rondelku.

Jajka lekko ubić mikserem na puch, dodać rozpuszczone masło, marchew i dokładnie wymieszać. Następnie dodać suche składniki i wszystko wymieszać szpatułką.

Ciasto marchewkowe przełożyć do formy mufinkowej wyłożonej papierowymi papilotkami na wysokość 3/4 foremki.

Piec w nagrzanym piekarniku do 180 stopni przez około 30-35minut.

Lukier

Cukier puder utrzeć z wodą i sokiem z cytryny, do konsystencji gładkiego lukru.

Wystudzone muffinki posmarować lukrem i posypać skórką pomarańczową.

 

 

 

(Redaktor)

Co sądzisz na ten temat?

podoba mi się 0
nie podoba mi się 0
śmieszne 0
szokujące 0
przykre 0
wkurzające 0
facebookFacebook
twitterTwitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze

komentarz(0)

Brak komentarza, Twój może być pierwszy.

Dodaj komentarz

0%