Łatwe w przygotowaniu pachnące cynamonem i skórką pomarańczową marchewkowe babeczki to fajny pomysł na przygotowanie muffinek w nowatorskiej odsłonie. Poleca Ewelina Pędzikowska http://szalonakuchniaeweliny.bloog.pl/
Składniki:
130g masła
250g mąki pszennej
150g cukru
4 jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
3 łyżeczki cynamonu
200g marchewki (waga po obraniu)
Lukier:
100g cukru pudru
1 łyżka wody
2 łyżki soku z cytryny
100g skórki kandyzowanej pomarańczowej
Wykonanie:
Marchew obrać, zetrzeć na tarce o małych oczkach.
Do dużej miski przesiać mąkę, dodać cukier, proszek do pieczenia, sodę, cynamon i dokładnie wymieszać. Masło rozpuścić w rondelku.
Jajka lekko ubić mikserem na puch, dodać rozpuszczone masło, marchew i dokładnie wymieszać. Następnie dodać suche składniki i wszystko wymieszać szpatułką.
Ciasto marchewkowe przełożyć do formy mufinkowej wyłożonej papierowymi papilotkami na wysokość 3/4 foremki.
Piec w nagrzanym piekarniku do 180 stopni przez około 30-35minut.
Lukier
Cukier puder utrzeć z wodą i sokiem z cytryny, do konsystencji gładkiego lukru.
Wystudzone muffinki posmarować lukrem i posypać skórką pomarańczową.
Brak komentarza, Twój może być pierwszy.
Dodaj komentarz