Dyniowe knedelki wypełnione delikatnym, pachnącym cytryną serem, okraszone masełkiem z bułką tartą i posypane cynamonem to świetny pomysł Eweliny Pędzikowskiej na sycący obiad z kluskami w roli głównej. Zapraszamy http://szalonakuchniaewelinyp.blogspot.com/
Składniki:
Farsz:
Dodatkowo:
Wykonanie:
Dynię pokroić w kostkę, przełożyć do naczynia żaroodpornego wysmarowanego oliwą i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni aż dynia będzie miękka. Po tym czasie dynię wystudzić i zblendować do postaci gładkiego puree. Ziemniaki ugotować w lekko osolonej wodzie, lekko wystudzić i przecisnąć przez praskę.
Farsz:
Ser rozetrzeć widelcem, dodać żółtka, cukier, skórkę z cytryny, całość dokładnie wymieszać.
Do miski przełożyć mąki, jajko, puree z dyni, ziemniaki i szczyptę soli, następnie zagnieść na jednolite ciasto (jeśli ciasto się lepi należy je lekko podsypać mąką). Ciasto podzielić na dwie części, z każdej uformować kształt wałka i pokroić na równe części (z całości ciasta wychodzi około 18-20 kawałków). Następnie każdy z kawałków spłaszczyć , nałożyć na środku farsz, zlepić i uformować kulkę. Uformowane kulki odkładać na podsypanej mąką stolnicy.
W garnku zagotować lekko osoloną wodę, partiami wrzucać knedle i gotować około 4-5 minut od wypłynięcia.
Knedle podawać okraszone bułką tartą przesmażoną na maśle i posypać cynamonem.
Brak komentarza, Twój może być pierwszy.
Dodaj komentarz