Zamknij

Dyniowe knedle z serem i pachnącym cynamonem. Propozycja Eweliny Pędzikowskiej w eKuchni

07:15, 10.11.2020 Redaktor Aktualizacja: 14:09, 12.11.2020
Skomentuj

Dyniowe knedelki wypełnione delikatnym, pachnącym cytryną serem, okraszone masełkiem z bułką tartą i posypane cynamonem to świetny pomysł Eweliny Pędzikowskiej na sycący obiad z kluskami w roli głównej. Zapraszamy http://szalonakuchniaewelinyp.blogspot.com/

Składniki:

  • 350g dyni
  • 400g ziemniaków
  • 1 jajko
  • 230g mąki pszennej
  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej
  • sól
  • oliwa

Farsz:

  • 350g białego sera
  • 2 żółtka
  • 4 łyżki cukru
  • skórka starta z jednej cytryny

Dodatkowo:

  • bułka tarta
  • masło
  • cynamon

Wykonanie:

Dynię pokroić w kostkę, przełożyć do naczynia żaroodpornego wysmarowanego oliwą i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni aż dynia będzie miękka. Po tym czasie dynię wystudzić i zblendować do postaci gładkiego puree. Ziemniaki ugotować w lekko osolonej wodzie, lekko wystudzić i przecisnąć przez praskę.

Farsz:

Ser rozetrzeć widelcem, dodać żółtka, cukier, skórkę z cytryny, całość dokładnie wymieszać.

Do miski przełożyć mąki, jajko, puree z dyni, ziemniaki i szczyptę soli, następnie zagnieść na jednolite ciasto (jeśli ciasto się lepi należy je lekko podsypać mąką). Ciasto podzielić na dwie części, z każdej uformować kształt wałka i pokroić na równe części (z całości ciasta wychodzi około 18-20 kawałków). Następnie każdy z kawałków spłaszczyć , nałożyć na środku farsz, zlepić i uformować kulkę. Uformowane kulki odkładać na podsypanej mąką stolnicy.

W garnku zagotować lekko osoloną wodę, partiami wrzucać knedle i gotować około 4-5 minut od wypłynięcia.

Knedle podawać okraszone bułką tartą przesmażoną na maśle i posypać cynamonem.

(Redaktor)

Co sądzisz na ten temat?

podoba mi się 0
nie podoba mi się 0
śmieszne 0
szokujące 0
przykre 0
wkurzające 0
facebookFacebook
twitterTwitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze

komentarz(0)

Brak komentarza, Twój może być pierwszy.

Dodaj komentarz

0%