Słodko - słona tarta o nieregularnych chrupiących brzegach, z cienką warstwą świeżej cukinii położonej na warstwie sera z dodatkiem ziół to świetny pomysł na szybki w przygotowaniu sezonowy obiad. We wtorkowej eKuchni Ewelina Pędzikowska zachęca do skorzystania z sezonowych warzyw. Zapraszamy na http://szalonakuchniaeweliny.bloog.pl/
Składniki:
Ciasto:
120g masła extra 150g mąki pszennej 100g mąki razowej 1 jajko 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 płaska łyżeczka cukru pudru 1/2 łyżeczka soli
Dodatkowo:
350g cukinii 230g białego półtłustego sera 4-5 łyżek śmietany 18% 1 cebula dymka 1 ząbek czosnku 3 łyżki natki z pietruszki 1 łyżka masła 1 łyżeczka suszonej bazylii sól pieprz czarny mielony jajko do posmarowania brzegów 1 łyżka sezamu do posypania brzegów tarty oliwa do wysmarowania blachy
Wykonanie:
Ciasto:
Wszystkie składniki ciasta przełożyć do dużej miski, posiekać sie kaczką,
a następnie zagnieść na jednolite ciasto. Wstawić do lodówki na około 30minut.
Cukinię umyć i pokroić w cienkie plasterki.
Biały ser przełożyć do miski, dodać śmietanę, rozetrzeć widelcem, następnie dodać natkę z pietruszki, drobno posiekaną cebulę i czosnek. Całość dokładnie wymieszać, doprawić solą i pieprzem.
Po tym czasie schłodzone ciasto przełożyć na blachę do pieczenia wysmarowaną oliwą i wyłożoną papierem do pieczenia, rozwałkować na kształt koła o średnicy około 35cm. Środek ciasta wyłożyć serowym nadzieniem, pozostawiając przy brzegu około 3-4cm marginesu. Na serze ułożyć plasterki cukinii w dachówkę (tak aby jeden zachodził na drugi). Cukinię posmarować rozpuszczonym masłem i posypać suszoną bazylią. Pozostawiony margines zawinąć do środka delikatnie dociskając, posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać sezamem.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez około 40-45minut.
Smacznego!
Brak komentarza, Twój może być pierwszy.
Dodaj komentarz