Jogurtowy torcik z kolorowymi galaretkami i świeżymi, egzotycznymi owocami to świetna propozycja letniego, schłodzonego deseru, który nie tylko świetnie smakuje, ale również zjawiskowo wygląda. Z pewnością będzie hitem każdej imprezy z udziałem najmłodszych.
Składniki:
400g jogurtu naturalnego
200g śmietany 30%
3 łyżeczki cukru pudru
2 galaretki cytrynowe
2 galaretki agrestowe
2 galaretki truskawkowe
6 łyżeczek żelatyny
1/2 szklanki mleka
120g biszkoptów
1/2 granatu
1 mango
kilka listków mięty
Wykonanie:
Tortownicę o średnicy 23cm wyłożyć biszkoptami.
Galaretki cytrynowe rozpuścić w 600ml wrzątku i pozostawić do ostudzenia, a następnie wstawić do lodówki aby stężały. Po tym czasie galaretki pokroić w kostkę o wielkości 1cm x 1cm. Galaretki agrestowe i truskawkowe wykonać w ten sam sposób.
W połowie ilości mleka namoczyć żelatynę, następnie dodać resztę mleka i podgrzać aż do rozpuszczenia żelatyny (nie gotować), dokładnie wymieszać. Śmietanę ubić z cukrem pudrem na sztywno, dodać jogurt oraz przestudzoną żelatynę. Całość dokładnie wymieszać, dodać pokrojone w kostkę galaretki i delikatnie wymieszać szpatułką. Masę jogurtowo- galaretową przełożyć do tortownicy i wstawić do lodówki na około 3-4 godziny, a najlepiej na całą noc.
Mango pokroić w małą kostkę, a z granatu wyłuskać ziarenka.
Na wierzchu torcika ułożyć mango, ziarenka granatu i listki mięty.
Smacznego
Smakosz08:56, 04.07.2017
0 0
Mniam 08:56, 04.07.2017