Zamknij

eKuchnia: Kryształowy torcik z mango i granatem od pani Eweliny Pędzikowskiej

22:06, 28.06.2017 Pismak
Skomentuj

Jogurtowy torcik z kolorowymi galaretkami i świeżymi, egzotycznymi owocami to świetna propozycja letniego, schłodzonego deseru, który nie tylko świetnie smakuje, ale również zjawiskowo wygląda. Z pewnością będzie hitem każdej imprezy z udziałem najmłodszych.

Składniki:

400g jogurtu naturalnego

200g śmietany 30%

3 łyżeczki cukru pudru

2 galaretki cytrynowe

2 galaretki agrestowe

2 galaretki truskawkowe

6 łyżeczek żelatyny

1/2 szklanki mleka

120g biszkoptów

1/2 granatu

1 mango

kilka listków mięty

Wykonanie:

Tortownicę o średnicy 23cm wyłożyć biszkoptami.

Galaretki cytrynowe rozpuścić w 600ml wrzątku i pozostawić do ostudzenia, a następnie wstawić do lodówki aby stężały. Po tym czasie galaretki pokroić w kostkę o wielkości 1cm x 1cm. Galaretki agrestowe i truskawkowe wykonać w ten sam sposób.

W połowie ilości mleka namoczyć żelatynę, następnie dodać resztę mleka i podgrzać aż do rozpuszczenia żelatyny (nie gotować), dokładnie wymieszać. Śmietanę ubić z cukrem pudrem na sztywno, dodać jogurt oraz przestudzoną żelatynę. Całość dokładnie wymieszać, dodać pokrojone w kostkę galaretki i delikatnie wymieszać szpatułką. Masę jogurtowo- galaretową przełożyć do tortownicy i wstawić do lodówki na około 3-4 godziny, a najlepiej na całą noc.

Mango pokroić w małą kostkę, a z granatu wyłuskać ziarenka.

Na wierzchu torcika ułożyć mango, ziarenka granatu i listki mięty.

Smacznego 

(Pismak)

Co sądzisz na ten temat?

podoba mi się 0
nie podoba mi się 0
śmieszne 0
szokujące 0
przykre 0
wkurzające 0
facebookFacebook
twitterTwitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze

komentarz(1)

SmakoszSmakosz

0 0

Mniam 08:56, 04.07.2017

Odpowiedzi:0
Odpowiedz

reo
0%