Zamknij
REKLAMA

3 wystrzałowe przekąski na domowy wieczór filmowy

09:40, 17.11.2021 | .
Skomentuj

Chipsy, paluszki, a może popcorn? Nic z tych rzeczy! Poznaj 3 proste przepisy na efektowne i super smaczne przekąski, które podkręcą każdy domowy seans filmowy.

Ale Meksyk! – zapiekane nachosy z trzema sosami

Na początek coś dla fanów ostrych, zdecydowanych smaków czyli klasyk rodem z kuchni meksykańskiej. Mowa oczywiście o chrupiących, obłędnie pysznych nachosach zapiekanych z kurczakiem, papryczkami jalapenos i meksykańskim serem Monterey Jack Cheese, podanych w towarzystwie 3 sosów.

Składniki:

  • 500 g piersi z kurczaka
  • 4 opakowania papryczek Hombre Jalapenos
  • 1 opakowanie nachosów o smaku chili z 3 sosami (do kupienia np. na stronie https://crunchysnack.pl/collections/nachos-dips)
  • 500 g sera Monterey Jack Cheese ewentualnie Cheddara (równie popularnego w Meksyku co Monterey Jack Cheese)
  • Przyprawy: papryka ostra i słodka, czosnek, sól, pieprz

Wykonanie:

Mięso umyj, a następnie pokrój na małe kawałki. Kurczaka obtocz w przyprawach i podsmaż na patelni teflonowej. Blachę piekarnika wyłóż papierem do pieczenia, a następnie rozłóż na niej nachosy, kurczaka i papryczki jalapeno. Całość posyp startym serem i piecz przez ok. 10 min. w temperaturze 180*C. Podawaj z sosami (dołączonymi do nachosów).

Deser podwójnie orzechowy

Chrupiące orzechy, pyszna czekolada, a do tego rozpływające się w ustach lody śmietankowe. Oto deser, który pokochają zarówno dzieci, jak i dorośli.

Składniki:

  • 500 ml lodów śmietankowych
  • 300 g orzechów laskowych (obranych)
  • 1 tabliczka mlecznej czekolady (starta na wiórki np. za pomocą tarki do warzyw)
  • 2 opakowania orzechów laskowych w czekoladzie (dostępne na stronie https://crunchysnack.pl/)

Wykonanie:

Obrane orzechy laskowe przełóż do plastikowej torebki (np. służącej do mrożenia), a następnie uderz w nie kilkukrotnie tłuczkiem lub wałkiem, dzieląc w ten sposób na mniejsze kawałki. W wysokich szklankach układaj naprzemiennie roztłuczone orzechy i 2-3 gałki lodów w taki sposób, aby otrzymać łącznie 4 warstwy (2 warstwy orzechów i 2 warstwy lodów). Udekoruj deser kulkami orzechów laskowych w czekoladzie i posyp wiórkami czekolady.

Chrupiące no waste

Jesteś przeciwny marnowaniu żywności? My również, dlatego ostatni z prezentowanych przepisów będzie nie tylko szybki i prosty ale także zgodny z zasadami no waste i – co chyba najistotniejsze – obłędnie pyszny ;)

Składniki:

  • 1 czerstwa bagietka lub 3 czerstwe bułki
  • 100 ml oliwy z oliwek
  • Przyprawy: sól, pieprz, czosnek, słodka i ostra papryka, zioła prowansalskie, tymianek, oregano, suszona cebula

Wykonanie:

Pieczywo pokrój na bardzo cienkie „plasterki” (ok. 0,5 cm). Oliwę z oliwek wlej do małej miseczki, dodaj wszystkie przyprawy i wymieszaj. Kawałki bagietki/bułki posmaruj oliwą z przyprawami (np. przy użyciu silikonowego pędzla kuchennego). Tak przygotowane „plasterki” pieczywa umieść na blaszce piekarnika i piecz przez ok. 10 min. w temperaturze 180*C. Smacznego!

()
facebookFacebook
twitterTwitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze

komentarz (0)

Brak komentarza, Twój może być pierwszy.

Dodaj komentarz

REKLAMA
0%