Zamknij
REKLAMA

Jak nakryć stół do ciasta i kawy? Zobacz co musisz zrobić!

10:49, 08.06.2021 | (.)
Skomentuj

Chciałabyś aby spotkanie towarzyskie przy herbacie minęło w przyjemnej atmosferze? Zobacz co koniecznie musisz zrobić.

Jak serwować gorące i zimne napoje?

Jedną z zasad stołowego savoir vivre jest postawienie na stole mlecznika i cukiernicy. Dzięki temu, goście nie są zmuszeni do krępujących pytań o cukier czy mleko do kawy. Nawet jeśli Ty lubisz gorzką i czarną kawę, to cukiernica i mlecznik powinna znaleźć się na stole. Połóż też na spodeczku łyżeczki. Jak serwować kawę? Jeśli korzystasz z automatu, to z pewnością podasz kawę już w filiżance. Możesz jednak kawę przyrządzić też w dzbanku, zwłaszcza w takim, który na długo utrzymuje napój w odpowiedniej temperaturze. Dzięki temu goście mogą swobodnie częstować się kawą w dowolnym momencie, bez odrywania Ciebie od rozmowy. Jeśli na Twoim przyjęciu króluje herbata, to zapewnij gościom saszetki z herbatą i wrzątek. Dzięki temu każdy przyrządzi sobie taką herbatę, jaką lubi. Nie zapomnij o cytrynie, nadzianej na wykałaczki i o spodeczku na saszetkę z herbaty czy brudną łyżeczkę. Podczas kawowego spotkania goście też chętnie sięgną po zimną wodę. Z elegancką zastawą plastikowa butelka nie będzie się dobrze komponować. Natomiast szklana karafka z plasterkiem cytryny czy limonki będzie strzałem w dziesiątkę.

Co na deser?

Jest kawa, musi być i deser. Z pewnością hitem będzie domowy wypiek. Nawet najsmaczniejsze ciasto wymagać będzie jednak zawsze odpowiedniej oprawy. Ozdobne talerze, patery na torty czy eleganckie półmiski będą tutaj najodpowiedniejsze. Pamiętaj, by nie nakładać zbyt dużej ilości ciasta na jeden półmisek. Jeśli kroisz ciasto w kwadraty czy prostokąty, to zadbaj o przynajmniej dwa talerze do ciasta, na których rewelacyjnie wyeksponujesz słodki poczęstunek. Do tortu odpowiednia będzie oczywiście patera i szpachelka do nakładania ciasta na talerzyki.

Do kawy pasują też lody

Gorącym latem zamiast ciasta możesz serwować lody. Z dodatkiem owoców czy bitej śmietany będą bardzo trafionym dodatkiem. Pucharki do lodów możesz wykorzystać jednak również do innych deserów. Galaretki z owocami i bitą śmietaną, ale również jogurt na słodko z białą czekoladą, truskawkami i serkiem mascarpone przypadnie do gustu Twoim gościom. Takie kolorowe desery najlepiej prezentują się właśnie w szklanych pucharkach.  Hitem może być też szarlotka serwowana na ciepło z dodatkiem lodów i bitej śmietany. Tego rodzaju desery musisz jednak przygotować bezpośrednio w kuchni i serować od razu  na talerzyku.

O tym pamiętaj, by spotkanie było udane:

Planując większe przyjęcie, zastanów się więc nie tylko jak nakryć stół. Czeka Cię o wiele więcej zadań:

  • posprzątaj dom,
  • przygotuj serwis do kawy, zerknij wcześniej czy któryś talerz nie jest oszczerbiony albo pęknięty. Jeśli jest, to dokup pojedyncze elementy, albo wymień cały serwis kawowy,
  • zastanów się wcześniej nad dekoracją stołu i dobierz wszystkie elementy, tak by harmonizowały ze sobą,
  • przygotuj deser odpowiednio wcześniej, byś mogła posprzątać kuchnię, jeszcze przed przyjściem gości,
  • sprawdź czy masz cukier, mleczko do kawy ewentualnie śmietanki,
  • obowiązkowo kup serwetki papierowe.

Za  artykuł odpowiedzialny jest sklep z porcelaną i zastawą stołową:

()
facebookFacebook
twitterTwitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze

komentarz (0)

Brak komentarza, Twój może być pierwszy.

Dodaj komentarz

REKLAMA
0%