Czy wiesz, że whisky w średniowieczu nazywano wodą życia? Pierwotnie była bowiem wykorzystywana wyłącznie do celów… leczniczych (poprawa nastroju była jednym ze skutków ubocznych stosowania „leku”). Gdzie naprawdę powstała? Dlaczego w XVIII wieku szkoccy producenci „wody życia” musieli budować nielegalne destylarnie pod ziemią? Poznaj historię szkockiej whisky i zabłyśnij w towarzystwie.
Skąd pochodzi szkocka aqua vitae?
Szkocka whisky przeszła długą drogę z mniszych klasztorów do luksusowych restauracji i kieliszka Agenta Jej Królewskiej Mości. Choć pierwsza pisemna wzmianka o produkcji whisky pochodzi z XV wieku, najprawdopodobniej jej produkcja zaczęła się wiele wieków wcześniej. Według niektórych legend z produkcją whisky związany jest sam św. Patryk, patron Irlandii (ten sam, na którego cześć 17 marca pije się zielone piwo).
Początkowo whisky powstawała wyłącznie w obrębie klasztornych murów. Około XV wieku sztukę destylacji opanowało coraz więcej osób niezwiązanych ze stanem duchownym. „Woda życia” zmieniła status z produktu „leczniczego” na „polepszający humor i poprawiający samopoczucie”. Popularność whisky postanowili wykorzystać politycy, nakładając na początku XVIII wieku wysoki podatek na producentów whisky.
Jak Tom i Jerry, czyli szkoccy producenci whisky w walce z poborcami podatkowymi
Szkoccy producenci, znani z upartego i trudnego do złamania charakteru, nie zamierzali jednak tak łatwo się poddać. Whisky zeszła do podziemi. Bursztynowy trunek produkowano głównie w rejonie Highlands, w górzystym i trudno dostępnym rejonie na północy kraju, a następnie przemycano na terenie całej Szkocji.
Zabawa w kotka i myszkę trwała aż 150 lat! Dopiero w 1823 parlament wprowadził ustawę, która obniżała wysokość podatku i wprowadzała tzw. opłatę licencyjną. Początek XIX wieku stał się więc początkiem legalnej produkcji whisky. Niektóre współczesne destylarnie działają w tych samych miejscach, co sto czy dwieście lat temu.
Whisky w wieku XIX i XX
Ważnym wynalazkiem, który przyczynił się do wzrostu popularności whisky, był aparat do destylacji ciągłej opatentowany w 1831 roku. Umożliwił produkcję whisky na masową skalę. Na rynku pojawiła się wówczas zbożowa Blended Whisky – tańsza niż tradycyjna szkocka Single Malt Whisky. W drugiej połowie XIX wieku w szkockiej whisky rozsmakowali się Anglicy. Wiek XX przyniósł I i II wojnę światową, które były ogromnym ciosem dla producentów trunku. Wiele firm wówczas upadło i nigdy się już nie podniosło. Ci, którzy przetrwali wojenną zawieruchę, zaczęli po 1945 roku odbudowywać i modernizować destylarnie.
Jednak aż do lat 90. produkcja whisky wcale nie była jednoznaczna z osiągnięciem sukcesu finansowego. Po latach prosperity następował czas gwałtownego ograniczenia popytu. Sytuacja zmieniła się pod koniec ubiegłego wieku. Szkocka whisky zyskała olbrzymią popularność na całym świecie i zdobyła miano ekskluzywnego trunku.
Whisky współcześnie – nie tylko dla koneserów
Obecnie whisky produkowana jest nie tylko w Europie, ale także w tak odległych krajach, jak choćby Japonia. Jest łatwo dostępna i dzięki temu coraz bardziej popularna. Smak whisky pochodzącej ze szkockich destylarni jest doceniany na całym świecie.
Więcej informacji na temat whisky możesz znaleźć na stronie https://dunder.store/kategoria-produktu/scotch-whisky/
Użytkowniku, pamiętaj, że w Internecie nie jesteś anonimowy. Ponosisz odpowiedzialność za treści zamieszczane na portalu ekutno.pl. Dodanie opinii jest równoznaczne z akceptacją Regulaminu portalu. Jeśli zauważyłeś, że któraś opinia łamie prawo lub dobry obyczaj - powiadom nas redakcja@ekutno.pl lub użyj przycisku Zgłoś komentarz
Brak komentarza, Twój może być pierwszy.
Dodaj komentarz