Wiele osób nie wyobraża sobie początku dnia bez kawy. Coraz częściej jednak nie traktujemy tego czarnego trunku jako zło konieczne dla pobudzenia, a jako chwilę relaksu przy naparze, który posiada cały bukiet aromatów. To wszystko sprawia, że coraz częściej można usłyszeć o "trzeciej fali kawowej". Czym ona jest i dlaczego warto kupić świeżo paloną kawę zamiast tej produkowanej na masową skalę na cały świat?
Trzecia fala kawowa
Coraz większa ilość osób zwracających uwagę na jakość ziaren z jakich wykonana jest kawa spowodowała otwieranie się nowych palarni. Teraz to już nie tylko wielkie koncerny dostarczające kawy na cały świat, ale także lokalni producenci sprowadzający kawę z różnych zakątków świata i wypalający ją na lokalny rynek. Od początku lat 90. XX wieku mówimy o trzeciej fali kawowej. Konsumenci są bardziej świadomi wyborów kawy często dostarczanych przez lokalnych producentów. Polskie palarnie kawy są chwalone na świecie za doskonałą jakość i profil wypalenia, a nasi roasterzy stają na podiach konkursów międzynarodowych.
Proces palenia kawy od kuchni
Dobra palarnia kawy to przede wszystkim dwie rzeczy: odpowiednie ziarna i doświadczenie roastera (czyli osoby wypalającej kawę). A więc jak wgląda proces palenia kawy? Kawę wypala się w specjalnych piecach opalanych w większości gazem. Do podstawowych części takiego urządzenia należy zaliczyć bęben, palnik, cooling tray (miejsce w którym chłodzona jest kawa po paleniu), komin oraz panel sterowniczy (jeśli urządzenie posiada aparaturę sterującą).
Sam proces palenia nie należy do łatwych. W ziarnach kawy po wypaleniu może znajdować się nawet 1000 związków, z czego ok. 700 to związki zapachowe. W pierwszej kolejności należy wybrać odpowiednie ziarna. Docierają one do palarni z najodleglejszych krańców świata, jak Peru, Kolumbia czy Etiopia. Ziarna kawy wypala się w piecach, których temperatura może osiągać 250 stopni. Cały proces trwa od kilku do kilkunastu minut. Piec jest podgrzewany, a obracający się bęben dba o to aby ziarna były wypalone równomiernie. Roaster cały czas obserwuje temperaturę jaka panuje w piecu i kontroluje proces palenia. Po wystąpieniu zjawiska cracku kawa jest prawie gotowa do schłodzenia. Crack jest to gwałtowne wydostanie się pary wodnej w skutek pęknięcia owocu. Taki sam proces zachodzi np. podczas prażenia popcornu. Po wypaleniu kawa musi zostać schłodzona i oraz odgazowana, a następnie może zostać zapakowana. Opakowania profesjonalnych kawiarni często zawierają specjalny zawór, który umożliwia tylko ruch powietrza na zewnątrz. Dzięki temu dwutlenek węgla może wydostać się z opakowania, ale nie dostanie się do niego powietrze, dzięki czemu kawa na dłużej zachowa aromat. Hurtownia kawy odbiera ją od producenta, aby jak najszybciej mogła trafić do klientów.
Użytkowniku, pamiętaj, że w Internecie nie jesteś anonimowy. Ponosisz odpowiedzialność za treści zamieszczane na portalu ekutno.pl. Dodanie opinii jest równoznaczne z akceptacją Regulaminu portalu. Jeśli zauważyłeś, że któraś opinia łamie prawo lub dobry obyczaj - powiadom nas redakcja@ekutno.pl lub użyj przycisku Zgłoś komentarz
Brak komentarza, Twój może być pierwszy.
Dodaj komentarz