Zamknij
REKLAMA

Najpopularniejsze rodzaje kaw - czy znasz je wszystkie?

08:19, 18.04.2019 | (.)
Skomentuj

Kawa – dla wielu osób napój bogów. Bez niej nie wyobrażamy sobie poranka, a często także popołudnia. Jednak kawa kawie nierówna. Uchylamy rąbka tajemnicy na temat rodzajów i gatunków kawy.

Kawa w kawiarni – jaką zamówić?

Idąc na kawę do kawiarni, powinniśmy być przygotowani na pytanie, o jaką kawę nam chodzi. I nie wystarczy powiedzieć, że ma być słodka i z mlekiem. Kelner lub barista na pewno zapyta, czy mamy na myśli espresso z mlekiem czy caffe latte, a może latte macchiato. A jest jeszcze kawa po amerykańsku, kawa po irlandzku, kawa po wiedeńsku i oczywiście ulubiona kawa większości pań, czyli cappuccino. Różnią się nie tylko zawartością kofeiny i mleka, ale także sposobem parzenia, przyprawami, dodatkami, finalnie nawet naczyniami, w których są podawane. Szczegółowo zostało to opisane w artykule: Rodzaje kaw – czy wiesz co je odróżnia?

Arabica czy Robusta?

Arabica i Robusta to dwa podstawowe gatunki kawy ziarnistej. Oprócz nich na rynku mamy dużo mieszanek komponowanych w różnych proporcjach z ziaren hodowanych w wielu uprawach na całym świecie. Dzięki temu można uzyskać niepowtarzalne smaki kawy. Ponoć mistrzami w tej dziedzinie są Włosi, oni tworzą najlepsze gatunki kaw. Jednak jeśli chodzi o uprawy, to prym wiodą kawy brazylijskie, kenijskie i etiopskie.

Arabica postrzegana jest jako gatunek luksusowy, charakteryzujący się wyrazistym smakiem i aromatem. Bardzo wymagająca w uprawie, przez co jej cena jest dość wysoka. Arabica zawiera stosunkowo niedużo kofeiny, pije się ją głównie dla smaku. Jej przeciwieństwem jest Robusta, która nie zachwyca smakiem, jest nieco kwaskowata, za to bardzo mocna. Tworzenie mieszanek ma na celu uzyskanie idealnej kawy – pysznej, aromatycznej i mocnej.

Kawa drobno czy grubo mielona?

Wbrew pozorom stopień zmielenia ziaren nie jest bez znaczenia. Od rozdrobnienia ziaren kawy zależy jej ostateczny smak. W zależności od sposobu parzenia kawy poleca się różne sposoby mielenia. I tak:

– Kawa drobno mielona jest idealna do ekspresu ciśnieniowego.

– Kawa średnio mielona jest najlepsza do parzenia po turecku.

– Kawa grubo mielona polecana jest do ekspresów przelewowych.

Trzeba przy tym pamiętać, że stopień zmielenia ziaren ma wpływ na smak kawy. Im drobniejsze, tym mocniejsza, ale i bardziej kwaskowata będzie nasza kawa. Z kolei gorycz kawy jest uzależniona od stopnia palenia ziaren. Im ciemniej palona kawa, tym większą gorycz w niej wyczujemy. Z kolei jasna kawa to większa kwaskowatość napoju. Średnio palona kawa ma być zrównoważeniem kwaskowatości i goryczy.

Więcej informacji na temat możliwości parzenia kawy i kaw smakowych można znaleźć na portalu kawowy.info.

((.))
facebookFacebook
twitterTwitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze

Komentarze (0)

Brak komentarzy, Twój może być pierwszy.

Dodaj komentarz

REKLAMA
© ekutno.pl | Prawa zastrzeżone