Zamknij

O czym należy pamiętać używając masy cukrowej?

12:04, 30.06.2022 . Aktualizacja: 12:05, 30.06.2022
Skomentuj

Masa cukiernicza, nazywana też fondantem lub lukrem plastycznym powstaje z połączenia cukru i żelatyny. Służy ona przede wszystkim do dekorowania ciast i tortów. Nadaje się do tego tak dobrze ze względu na to, że jest elastyczna i może być barwiona na różne sposoby.

Sklep cukierniczy Sugar Craft posiada w swojej ofercie wiele wariantów produktów z masy cukrowej, które umożliwiają tworzenie pięknych, unikatowych dekoracji na wszelkiego rodzaju deserach. Zapoznaj się z ofertą, a na pewno znajdziesz coś, co będzie w pełni odpowiadało Twoim potrzebom.

Dlaczego warto udekorować tort masą cukrową?

Tortów nie je się codziennie. To wyjątkowe ciasto, które towarzyszy szczególnym okazjom: urodzinom, weselom czy innym uroczystościom. O jakości wykonania tortu świadczy nie tylko smak czy konsystencja, ale także to, jak się on prezentuje na pięknie zastawionym stole. Dlatego dużą wagę przykłada się do dekoracji już gotowego ciasta. Specjalnie do tego przeznaczonym wyrobem jest słodka, elastyczna i podatna na kształtowanie masa cukrowa.

Fondant pozwala na obkładanie powierzchni tortów, a także tworzenie cukrowych figurek, kwiatów i innych ozdób, które można umieścić na górze lub dokleić z boku ciasta. Wszystko zależy od pomysłu i indywidualnej dawki kreatywności, ale ze względu na niezwykłą plastyczność tego wyrobu opcji jest naprawdę dużo. Pracując z masą cukrową, trzeba mieć jednak w pamięci kilka ważnych zasad.

O czym należy pamiętać, pracując z masą cukrową?

Żeby uzyskać jak najlepszy efekt dekoracyjny przy użyciu masy cukrowej, należy pamiętać o uwzględnieniu określonych reguł sztuki kuchennej. Przede wszystkim trzeba wziąć pod uwagę, że bazą pod masę powinien być krem przyrządzony na maśle, ponieważ śmietana może rozpuścić lukier.

Drugą zasadą jest konieczność schłodzenia tortu, zanim przystąpi się do całego procesu dekorowania. Najlepiej, żeby ciasto przeleżało w lodówce całą noc, a wtedy będziemy mieć pewność, że masa będzie do niego dobrze przylegać i nie powstaną na niej żadne niedoskonałości, ani różnice w fakturze. Mogłoby to się negatywnie odbić na efekcie końcowym, a biorąc pod uwagę czas i ilość pracy, jaką trzeba włożyć w pieczenie tortu, lepiej nie dopuścić do powstania problemów.

Do wyrabiania masy cukrowej potrzeba nieco cierpliwości, ponieważ jest ona dosyć twarda. Dzięki ugniataniu jednak jej temperatura wzrasta, co pozwala na elastyczne modelowanie i nadawanie jej dowolnych kształtów. Osoby wyposażone w talent manualny mają tu ogromne pole do popisu.

Szczególnie atrakcyjną możliwością związaną z dekorowaniem tortów przy pomocy masy cukrowej jest możliwość doklejania do ciasta różnorodnych dekoracji. Warto pamiętać, że można je przytwierdzić na krem maślany, a na pewno nie odpadną. Dodatkowo opcja barwienia naturalnie białej masy pozwala również manipulować kolorami, które przybierze ona na konkretnym wypieku. Możliwe jest więc tworzenie dowolnych kompozycji, także tematycznych. Jedynym ograniczeniem jest wyobraźnia.

 

 

 

(artykuł sponsorowany)
facebookFacebook
twitterTwitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze

komentarz(0)

Brak komentarza, Twój może być pierwszy.

Dodaj komentarz

0%