Dla wielu osób praca polegająca na odpowiednim dobieraniu wina do posiłku wydaje się bardzo atrakcyjnym pomysłem. Tymczasem faktycznie można wykonywać taki zawód. Figuruje on w rejestrach jako sommelier. Niewiele potencjalnych zainteresowanych zdaje sobie jednak sprawę z tego, co trzeba zrobić, by móc go wykonywać. Dowiedz się zatem, jak zostać sommelierem i jakie są wymagania na takie stanowisko.
Na początku warto zrozumieć, kim właściwie jest sommelier. W ten sposób określa się wyspecjalizowanego kelnera pracującego w restauracji. Do jego obowiązków należy serwowanie wina gościom, dobieranie ich do konkretnych potraw, ocena ich wyglądu, smaku i zapachu, a także komunikacja z osobami, które zamawiają alkohol do kolacji. Jak widać, jest to całkiem sporo zadań, na dodatek wymagana jest naprawdę duża wiedza na tematy związane z winem, jego produkcją i odmianami, by je prawidłowo wypełnić. To właśnie sommelier powie Ci, do jakiego posiłku najlepiej zamówić takie wino: https://eszampan.pl/101-wino-hiszpanskie.
By zostać sommelierem, potrzebne jest zatem solidne przygotowanie w wielu obszarach, takich jak znajomość wina oraz umiejętność pracy z ludźmi. Wiedzę dotyczącą alkoholu zdobywa się na przykład na takich kierunkach studiów jak enologia lub samodzielnie rozwijając swoją pasję. Jeśli samodzielnie edukujesz się w tym obszarze, to warto ubiegać się o pracę w restauracji, która zatrudnia już sommeliera i zdobywać doświadczenie pod jego czujnym, fachowym okiem.
Obecnie istnieją także specjalistyczne kursy, które przygotowują chętnych do pracy w zawodzie sommeliera. Zazwyczaj kończą się one przyznaniem certyfikatu. Możliwe jest zdobycie na nich podstaw wiedzy z tej profesji, jednak koniecznie trzeba pamiętać, że jest to praca wymagająca ciągłego poszerzania swojej wiedzy i szlifowania niezbędnych w niej umiejętności.
Kiedy zostaniesz już sommelierem, będziesz doskonale wiedzieć, do czego zaproponować takie wino: https://eszampan.pl/151-prosecco. Dzięki temu czekają na Ciebie różne ścieżki rozwoju zawodowego. Najbardziej oczywistą jest praca w restauracji i doradzenie jej klientom. Oprócz tego sommelierów spotka się w sklepach z alkoholami czy też na degustacjach trunków. Możliwe jest też prowadzenie własnych szkoleń w tym zakresie czy też publikowanie artykułów w prasie tematycznej. Przed taką osobą otwiera się zatem wiele interesujących możliwości i to od niej zależy, które z nich wybierze.
Brak komentarza, Twój może być pierwszy.
Dodaj komentarz