Zamknij

Witryna chłodnicza – jak wybrać witrynę chłodniczą do cukierni, sklepu lub restauracji?

artykuł sponsorowany + 14:00, 06.11.2023 Aktualizacja: 14:02, 06.11.2023

Ciasta, torciki, tartaletki z owocami czy kanapki – to przykładowe produkty, które muszą być przechowywane w niskich temperaturach. Właśnie dlatego w cukierniach, sklepach i restauracjach można spotkać witryny chłodnicze. Szukasz witryny do swojego punktu? Poznaj wskazówki, które pomogą Ci w wyborze odpowiedniego urządzenia.

Poziome czy pionowe witryny chłodnicze – które sprawdzą się lepiej?

Producenci witryn chłodniczych proponują modele o układzie zarówno poziomym, jak i pionowym, przy czym te drugie są dostępne w opcji jedno- i dwukomorowej. Wybór orientacji witryny to pierwszy krok. Co należy uwzględnić na etapie poszukiwania witryny chłodniczej do cukierni, sklepu czy restauracji? Kluczowe są:

  • produkty, które będą przechowywane i eksponowane wewnątrz witryny – w pionowych witrynach chłodniczych, które można zamówić na stronie hert.pl, najczęściej umieszcza się ciasta, torty, desery i kanapki;
  • ilość miejsca w lokalu – witryna chłodnicza pionowa zajmuje mniej miejsca niż witryna pozioma, a ze względu na różne konfiguracje przeszkleń może ona zostać ustawiona w różnych punktach lokalu;
  • rodzaj prowadzonego biznesu – w cukierni można spotkać się z witrynami zarówno pionowymi, jak i poziomymi, podczas gdy w sklepach czy restauracjach znacznie częściej spotykane są witryny chłodnicze pionowe.

Jaki system chłodzenia może zapewniać witryna chłodnicza?

Dostępne na rynku witryny chłodnicze mogą być wyposażone w jeden z dwóch systemów chłodzenia – statyczny lub dynamiczny. W cukierniach często wykorzystywane są chłodnie pierwszego rodzaju, które zapewniają chłodzenie grawitacyjne. Witryny chłodnicze z chłodzeniem statycznym (grawitacyjnym) wyróżniają się cichą pracą i chronią eksponowane produkty przed wysuszeniem. Z drugiej strony nie nadają się one do przechowywania wyrobów szczególnie wrażliwych na wahania temperatury – to zadanie dla witryn z dynamicznym systemem chłodzenia.

Witryny chłodnicze wyposażone w chłodzenie dynamiczne zapewniają identyczną temperaturę chłodzenia na każdej półce – to rezultat pracy zamontowanego w urządzeniu wentylatora. Tego rodzaju witryny idealnie nadają się do chłodzenia napojów i stąd też można je spotkać w sklepach, restauracjach i na stacjach paliw.

Dodatkowe funkcje – które wybrać, zamawiając witryny chłodnicze?

Witryny chłodnicze mogą być wyposażone w różne dodatkowe opcje – zarówno zwiększające funkcjonalność urządzenia, jak i wspierające sprzedaż. To kolejny z wielu powodów, dla których warto rozważyć zamówienie witryny. O jakich funkcjach mowa? Przykłady to:

  • system no-fog – witryny chłodnicze wyposażone w ten system pozwalają na eksponowanie produktów bez względu na to, z jaką częstotliwością są otwierane;
  • zamek w drzwiach – zapobiega on samodzielnemu wyciąganiu przez klienta produktów umieszczonych w witrynie chłodniczej;
  • dodatkowe oświetlenie LED – rezultatem jest jeszcze lepsze wyeksponowanie flagowych produktów, co może przełożyć się na wyższą sprzedaż.

Planujesz, że latem witryny chłodnicze będziesz wystawiać w sezonowym ogródku? Rozważ zakup witryny wyposażonej we wzmocniony agregat – taka witryna zapewnia optymalne warunki do przechowywania żywności nawet wówczas, gdy temperatura otoczenia przekracza 30 st. C.

(artykuł sponsorowany)
Nie przegap żadnego newsa, zaobserwuj nas na
GOOGLE NEWS
facebookFacebook
twitter
wykopWykop
0%