Ciasta, torciki, tartaletki z owocami czy kanapki – to przykładowe produkty, które muszą być przechowywane w niskich temperaturach. Właśnie dlatego w cukierniach, sklepach i restauracjach można spotkać witryny chłodnicze. Szukasz witryny do swojego punktu? Poznaj wskazówki, które pomogą Ci w wyborze odpowiedniego urządzenia.
Producenci witryn chłodniczych proponują modele o układzie zarówno poziomym, jak i pionowym, przy czym te drugie są dostępne w opcji jedno- i dwukomorowej. Wybór orientacji witryny to pierwszy krok. Co należy uwzględnić na etapie poszukiwania witryny chłodniczej do cukierni, sklepu czy restauracji? Kluczowe są:
Dostępne na rynku witryny chłodnicze mogą być wyposażone w jeden z dwóch systemów chłodzenia – statyczny lub dynamiczny. W cukierniach często wykorzystywane są chłodnie pierwszego rodzaju, które zapewniają chłodzenie grawitacyjne. Witryny chłodnicze z chłodzeniem statycznym (grawitacyjnym) wyróżniają się cichą pracą i chronią eksponowane produkty przed wysuszeniem. Z drugiej strony nie nadają się one do przechowywania wyrobów szczególnie wrażliwych na wahania temperatury – to zadanie dla witryn z dynamicznym systemem chłodzenia.
Witryny chłodnicze wyposażone w chłodzenie dynamiczne zapewniają identyczną temperaturę chłodzenia na każdej półce – to rezultat pracy zamontowanego w urządzeniu wentylatora. Tego rodzaju witryny idealnie nadają się do chłodzenia napojów i stąd też można je spotkać w sklepach, restauracjach i na stacjach paliw.
Witryny chłodnicze mogą być wyposażone w różne dodatkowe opcje – zarówno zwiększające funkcjonalność urządzenia, jak i wspierające sprzedaż. To kolejny z wielu powodów, dla których warto rozważyć zamówienie witryny. O jakich funkcjach mowa? Przykłady to:
Planujesz, że latem witryny chłodnicze będziesz wystawiać w sezonowym ogródku? Rozważ zakup witryny wyposażonej we wzmocniony agregat – taka witryna zapewnia optymalne warunki do przechowywania żywności nawet wówczas, gdy temperatura otoczenia przekracza 30 st. C.