Zamknij

Czas na grill! Mięso na grilla w 3 obłędnych marynatach

. + 14:13, 10.05.2023 Aktualizacja: 14:14, 10.05.2023
Skomentuj

Gdy tylko zrobi się ciepło, to my, Polacy zaczynamy sezon grillowy. Na grilla można wrzucać kiełbasy, szaszłyki, mięsa w marynacie czy oscypki. Jaką przygotować marynatę do mięsa? Co zrobić, aby było ono pyszne? Zapoznajcie się z naszym artykułem.

Jakie rodzaje mięsa jemy najczęściej z grilla?

Wybierając się na grilla, każdy z nas zabierze kiełbasę, szaszłyki lub boczek rolowany. Nie można również zapomnieć o serach, czyli, np. oscypkach lub camembertach. Na grilla możemy wrzucić kaszankę lub ziemniaki w folii. Należy także wspomnieć o warzywach, które możemy wrzucić na ruszt. Są to, m.in.: cebula, cukinia czy bakłażan. Chcąc kupić świeże, pyszne kiełbasy, karkówki lub żeberka, to polecamy wybrać się do Hańderka po pyszne mięso i wędliny. Gwarantujemy świeżość i satysfakcję. Nie masz pomysłu na to, co zrobić z grilla? Polecamy artykuł Jak przygotować i smażyć chude mięso chude i tłuste. Poniżej przedstawiamy 3 ciekawe pomysły na marynaty do mięsa z grilla.

1. Marynata barbecue do żeberek

W tej marynacie barbecue można przygotować: żeberka, karkówkę bądź kurczaka. Proponujemy przepis na soczyste żeberka w BBQ.

Składniki:

  • 500 g żeberek wieprzowych
  • 3 ząbki czosnku
  • łyżka octu jabłkowego
  • łyżeczka ketchupu
  • łyżeczka papryki mielonej wędzonej
  • łyżeczka papryki słodkiej
  • łyżeczka curry
  • 50 ml wody
  • 2 łyżeczki oleju
  • szczypta papryczki chilli
  • szczypta soli i pieprzu

Przygotowanie:

Na początek umyć żeberka i przekroić na mniejsze kawałki. Oprószyć je solą i pieprzem. Obrać ząbki czosnku i przecisnąć je przez praskę. Kolejno przygotować marynatę z następujących składników: czosnku, ketchupu, octu jabłkowego, papryki mielonej wędzonej i słodkiej, curry, papryczki chilli, oleju oraz wody. Wszystko wymieszać w misce na jednolitą konsystencję. Do marynaty włożyć żeberka, zamoczyć je i przykryć miskę. Miskę z zamarynowanymi żeberkami włożyć do lodówki na minimum 6 godzin, ale najlepiej jakby zostały w lodówce na dobę. Po tym czasie żeberka zawinąć w folię aluminiową. Dać na grilla na około 50 minut, a pod koniec sprawdzać czy są miękkie.

Podanie:

Pyszne żeberka można podawać z gotowym sosem barbecue. Polecamy także serwować żeberka z ziemniakami i zasmażaną kapustą. Dosłownie niebo w gębie.

2. Marynata piwna do karkówki

Kolejny przepis to marynata piwna do karkówki. Nie jest skomplikowana do wykonania, a wszystko, czego potrzebujesz to:

Składniki:

  • 1 kg karkówki
  • 500 ml piwa
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 łyżki octu jabłkowego
  • łyżka musztardy
  • pół łyżeczki majeranku
  • pół łyżeczki cukru
  • szczypta soli, papryki słodkiej oraz pieprzu

Przygotowanie:

Umyć karkówkę i pokroić na grubsze plastry. Osuszyć ją papierowym ręcznikiem, a później oprószyć solą, pieprzem oraz papryką słodką. Obrać czosnek i przecisnąć przez praskę. Do przygotowanej miski dodać ząbki czosnku, piwo, oliwę, ocet jabłkowy, musztardę, majeranek oraz cukier. Wszystko dokładnie razem wymieszać. Po kolei brać każdy plaster karkówki, a potem wkładać do miski zalewając marynatą. Miskę przykryć oraz schować na całą noc do lodówki. Po tym czasie na rozgrzanym grillu układać plastry karkówki. Karkówkę grillować z każdej strony po około 10 minut. Można polewać ją marynatą, która pozostała nam. Sprawdzać karkówkę, co jakiś czas czy jest miękka.

Podanie:

Karkówkę w marynacie piwnej podawać z grillowanymi warzywami z dodatkiem sosu, np. czosnkowego. Bon apetit!

3. Marynata miodowa do podudzi z kurczaka

Mięsa drobiowe z grilla są również bardzo popularne. Nasza kolejna propozycja to podudzia z kurczaka w marynacie miodowej.

Składniki:

  • 1 kg podudzi z kurczaka
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 czerwone cebule
  • 5 łyżek miodu
  • łyżka soku z cytryny
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • łyżeczka octu balsamicznego
  • szczypta soli i pieprzu

Przygotowanie:

Umyć podudzia z kurczaka i osuszyć. Obrać czosnek i przepuścić przez praskę. Obrać, umyć cebulę oraz posiekać na drobne kawałki. Przygotować miskę, a do niej dodać cebulę, czosnek, miód, sok z cytryny, sos sojowy, ocet balsamiczny oraz szczyptę soli i pieprzu. Do niej włożyć pałki z kurczaka, a następnie wszystko wymieszać. Zakryć miskę oraz włożyć do lodówki na noc. Na rozgrzanym grillu ułożyć podudzia z kurczaka. Kolejno grillować je po 15 minut z każdej strony. Co jakiś czas sprawdzać czy mięso jest miękkie.

Podanie:

Wyśmienite podudzia z kurczaka w marynacie miodowej nakładać z dowolną, letnią sałatką na grilla. Smacznego!

(artykuł sponsorowany)
Nie przegap żadnego newsa, zaobserwuj nas na
GOOGLE NEWS
facebookFacebook
twitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze

komentarz(0)

Brak komentarza, Twój może być pierwszy.

Dodaj komentarz

0%