Zamknij

Jak wybrać idealny fartuch dla pracowników restauracji?

art. sponsorowany + 10:11, 01.03.2023 Aktualizacja: 10:12, 01.03.2023
freepik.com freepik.com

Fartuchy przeznaczone do pracy w gastronomii nieco się różnią od tych, które są używane w warunkach domowych. Ich zadaniem jest przede wszystkim ochrona pracowników przed zabrudzeniem, wilgocią, a także drobnymi poparzeniami. Ale nie tylko – nie zapominajmy, że fartuchy noszą nie tylko kucharze, ale również kelnerzy i barmani. Ważną funkcją fartuchów jest więc również zapewnienie odpowiedniej prezencji.

Podczas pracy w kuchni fartuch chroni prywatną odzież kucharza czy pomocnika kuchennego, a także zapewnia bezpieczeństwo podczas kontaktu z gorącą żywnością. Aby mieć pewność, że fartuch sprawdzi się w czasie codziennej, intensywnej pracy i nie trzeba będzie go co kilka tygodni wymieniać na nowy, warto wybierać profesjonalne modele, przeznaczone do pracy w gastronomii. Zwykłe kuchenne fartuszki to bowiem zdecydowanie za mało.

Wygodne, funkcjonalne, bezpieczne

Fartuchy gastronomiczne przeznaczone do pracy w kuchni występują w wielu modelach, które można wybrać w zależności od potrzeb. Sprawdzonym i często wybieranym modelem są mocno zabudowane fartuchy, nazywane również bluzami gastronomicznymi. Dostępne są w wersjach z krótkim lub długim rękawem, są zapinane na guziki, a co za tym idzie – wygodnie się je zakłada i zdejmuje. Takie modele gwarantują wygodę, nie krępują ruchów, są lekkie i przewiewne, dzięki czemu zapewniają komfort użytkowania. Świetnie sprawdzają się również fartuchy posiadające duże, głębokie kieszenie do chowania drobiazgów, które kucharz powinien mieć zawsze pod ręką. Jeśli chodzi o materiał, z jakiego wykonane są fartuchy, najlepiej sprawdza się naturalna bawełna z domieszką syntetycznych włókien. Taka tkanina zapewnia dobrą wentylację podczas pracy w wysokich temperaturach. Jest też odporna na zabrudzenia, które można szybko usunąć.

Dobra prezencja pracowników

Wybierając fartuchy dla pracowników restauracji lub innego lokalu gastronomicznego, warto wziąć pod uwagę nie tylko kwestie praktyczne, ale również estetyczne. Nie zapominajmy, że część pracowników ma kontakt z klientami i musi prezentować się elegancko. Dobrym rozwiązaniem jest zakup jednakowych uniformów dla całej załogi lub wybrać modele z tej samej linii – dla kucharzy fartuchy w pełni zabudowane, natomiast dla kelnerów i barmanów można wybrać fartuchy wiązane na szyi lub zakładane przez głowę. Choć fartuchy gastronomiczne kojarzą się przede wszystkim z kolorem białym, producenci tego rodzaju odzieży oferują również modele czarne, szare, a także w bardziej intensywnych kolorach. Barwy fartuchów warto dopasować do stylistyki lokalu, dzięki czemu będą prezentować się spójnie i pozytywnie wpływać na wizerunek danego miejsca.

(art. sponsorowany)
Nie przegap żadnego newsa, zaobserwuj nas na
GOOGLE NEWS
facebookFacebook
twitter
wykopWykop
0%