Sushi to zdecydowanie jedno z najpopularniejszych dań kuchni japońskiej. Połączenia smakowe opierające się głównie na wykorzystaniu ryżu, ryby i warzyw, stały się nieodzowną częścią japońskiej kultury. Z czasem popularność sushi zaczęła szturmować także inne kraje, a obecnie danie to kochają niemal wszyscy. Warto jednak wiedzieć, że nie trzeba udawać się do restauracji, by spróbować sushi. Możemy je zrobić samodzielnie i to w całkiem łatwy sposób.
Tradycyjne sushi składa się z gotowanego ryżu zaprawionego octem ryżowym, ryby (lub owoców morza) oraz z warzyw. Odmian sushi jest jednak mnóstwo — te najbardziej ekstrawaganckie składają się np. z omletu, a nawet z nutelli. W tradycyjnej kuchni japońskiej wykorzystuje się jednak głównie rybę i owoce morza, a danie podawane jest z sosem sojowym, wasabi i marynowanym imbirem.
Do najpopularniejszych rodzajów sushi należą nigiri i maki. Te drugie dzielimy dodatkowo m.in. na: hosomaki, futomaki, uramaki i tempura maki. Różnice wynikają głównie z wykorzystywanych składników oraz ze sposobu ich przygotowania. Przykładowo, hosomaki to klasyczne sushi z jednym dodatkiem, a futomaki powinny mieć ich przynajmniej cztery.
Przede wszystkim będziemy potrzebować odpowiednich składników. W tym celu udajemy się na zakupy, by zdobyć:
To, co zostanie włożone do sushi, zależy już wyłącznie od naszych preferencji i gustu smakowego. W tradycyjnym sushi najczęściej znajdziemy łososia lub pstrąga. Ryba nie musi być jednak surowa — popularną i bardzo smaczną wersją sushi jest też ta z rybą duszoną lub pieczoną.
Alternatywnie możemy postawić na owoce morza, np. krewetki lub paluszki krabowe. Niektóre osoby zamiast ryby i owoców morza wkładają do sushi tofu lub omleta. Sushi może składać się również wyłącznie z warzyw. Najczęściej wykorzystuje się w tym celu pędy bambusa, awokado, ogórka czy tykwę.
Więcej o sushi znajdziesz na stronie: https://sushifoodfactor.pl/
Ryż do sushi musi posiadać prawidłową konsystencję i lepkość. Najpierw zalewamy go zimną wodą i dokładnie opłukujemy. Gdy już woda będzie przejrzysta, ryż należy odsączyć za pomocą sitka, przełożyć do naczynia (np. garnka) i zalać wodą. Przyjmuje się, że jedna szklanka wody powinna wystarczyć na jedną szklankę suchego ryżu. Całość odstawiamy na 15 minut.
Ryż gotowany jest pod przykryciem aż do momentu, gdy woda zacznie wrzeć. Wówczas zmniejszamy płomień i czekamy, aż ryż całkowicie wchłonie wodę. Na koniec zostawiamy go pod przykryciem jeszcze przez 15 minut. I gotowe!
Do zrobienia domowego sushi niezbędna będzie zaprawa. Robi się ją z octu ryżowego, soli i cukru — proporcje zależą głównie od własnych preferencji. Taka mieszanka musi zostać wlana do masy ryżowej i pozostawiona na jeszcze jeden kwadrans.
Kolejnym etapem pracy nad własnym sushi, jest przygotowanie dodatków i sosów. Przyda się tutaj mata bambusowa lub gotowe maszynki do zwijania rolek. Po skończonej zabawie nasze sushi możemy jeszcze udekorować, a następnie podać do stołu.
0 0
Ja osobiście ostatnio również robiłam sushi ale przy pomocy termomixa, skorzystałam wtedy z przepisu na stronie https://supergarnek.pl/sushi-z-thermomixa i wyszło super.