Hodowanie warzyw w warunkach domowych to zawsze dobre rozwiązanie, które pozwoli na zaoszczędzenie pieniędzy i da nam całkowitą pewność odnośnie jego pochodzenia i świeżości. Szczególnie polecana jest uprawa chrzanu czy uprawa pieczarek.
Pieczarki to popularne grzyby, które stanowią idealny dodatek do zapiekanek, makaronów czy pizzy, jednak można go jeść nawet w surowej postaci. Uprawa pieczarek [https://agropedia.pl/uprawa-pieczarek] nie przypomina jednak leśnych grzybów, ponieważ nie pieczarki nie potrzebują obecności innych roślin. Rozpoczęcie ich uprawy jest bardzo proste, można spotkać się nawet z gotowymi zestawami dla początkujących. Nie potrzebują światła słonecznego, ani konkretnej gleby. W warunkach domowych najczęściej ludzie decydują się na ich uprawę w piwnicy, komórce czy garażu. Są grzybami, które mogą rosnąć w domu nawet przez cały rok, a ich optymalna temperatura wzrostu to między 14 a 25 stopni Celsjusza. Warto pamiętać o tym, żeby glebę zwilżać codziennie. To nie oznacza, że pieczarek nie można uprawiać również w ogrodzie. Wtedy na miejsce sadzenia zaleca się stronę północną, najlepiej w cieniu krzewów, żywopłotu lub muru. Pierwsze zbiory domowych pieczarek następują już po około trzech tygodniach od posadzenia. Należy poczekać aż na kapeluszach grzybów pojawi się złuszczająca się skórka, a później delikatnie wykręcić grzyby, żeby nie uszkodzić reszty. Uprawa pieczarek jest prosta i opłacalna, a mając ją we własnym domu czy ogrodzie jesteśmy pewni pochodzenia i świeżości grzybów.
Sprawdź również: https://agropedia.pl/
Chrzan to roślina stosowana jako przyprawa, najczęściej do kiszenia ogórków. Pastę z chrzanu stosuje się jako dodatek do mięs. Uprawa chrzanu [https://agropedia.pl/uprawa-chrzanu] jest bardzo prosta, ale mało popularna. Jest to roślina wieloletnia, jednak sugerowany czas wzrostu w przydomowym ogrodzie to około rok czasu. Gdy pozwoli się na zbyt długie rośnięcie w ogrodzie, potrafi bardzo łatwo się zachwaścić i później ciężko się go pozbyć. Nie poleca się sadzenia go w okolicach roślin kapustnych, ponieważ może źle na nie współdziałać i prowadzić do chorób innych roślin. Sadzi się go stosunkowo płytko i na skos. Do wzrostu potrzebuje gleby żyznej, gliniasto-piaszczystej lub piaszczystej. Jest rośliną, która dobrze znosi przymrozki i brak wody, jednak o podlewaniu należy pamiętać w okresie wzrastania, bo inaczej roślina może się nie przyjąć.
Rabarbar spotykany w sklepach, nawet w szczycie sezonu potrafi być bardzo drogi. Jest warzywem, który przypomina dzieciństwo, idealnie pasuje do ciasta drożdżowego z kruszonką czy jako sok lub kompot do niedzielnego obiadu. Właśnie z takiego powodu warto samodzielnie zacząć uprawiać rabarbar we własnym ogrodzie. Na miejsce jego sadzenia można wybrać kawałek ogrodu, w którym nic innego nie chce rosnąć. Nieurodzajna ziemia, o ile nie jest to teren bardzo podmokły lub piaszczysty, wystarczy gdy chce się zacząć hodować rabarbar. Uprawa [https://agropedia.pl/rabarbar-uprawa] rośliny wymaga częstego podlewania, ponieważ rabarbar lubi wodę, a gdy będzie miała jej za mało, owoce, które wyda będą bardzo niskie. Rabarbar nie lubi z kolei chwastów, więc trzeba dbać o to, żeby regularnie odchwaszczać miejsce jego usytuowania. Uprawa rabarbaru zaczyna się wiosną lub jesienią od posadzenia, a zbiory najczęściej są do końca czerwca. Roślina w jednym miejscu może rosnąć nawet do 15 lat.
Pomidory, a w szczególności ich niewielka odmiana nazywana pomidorkami koktajlowymi, są coraz droższe. Właśnie z tego względu warto rozważyć uprawę pomidorów we własnym domu i ogrodzie. Cały proces nie jest trudny, szczególnie dla osób, które już wcześniej zajmowały się hodowlą warzyw. Żeby uprawa pomidorków koktajlowych mogła dojść do skutku, wystarczy pojemnik lub kawałek ziemi w ogrodzie. Pomidorki nie lubią pełnego słońca, jednak najlepsze plony dają w jasnych miejscach, najlepiej na zachodzie lub południowym wschodzie. Sieje się je od marca do kwietnia, a przy uprawie doniczkowej w pierwszych fazach rozwoju trzyma się je w domu i nie wystawia na balkon przed połową maja, gdy temperatury są jeszcze zbyt niskie. 45 do 60 dni od momentu zakwitnięcia zajmuje dojrzewanie rośliny, jeżeli chodzi o pomidor koktajlowy. Uprawa [https://agropedia.pl/pomidor-koktajlowy-uprawa] rośliny potrzebuje wody, gdy ziemia będzie już lekko przeschnięta. Zbiory najczęściej zaczynają się w lipcu i kończą we wrześniu.
Użytkowniku, pamiętaj, że w Internecie nie jesteś anonimowy. Ponosisz odpowiedzialność za treści zamieszczane na portalu ekutno.pl. Dodanie opinii jest równoznaczne z akceptacją Regulaminu portalu. Jeśli zauważyłeś, że któraś opinia łamie prawo lub dobry obyczaj - powiadom nas redakcja@ekutno.pl lub użyj przycisku Zgłoś komentarz
Brak komentarza, Twój może być pierwszy.
Dodaj komentarz