Zamknij

Klasyczna biała czy Cappuccino - na czym polega różnica?

artykuł sponsorowany 11:43, 26.10.2021 Aktualizacja: 11:43, 26.10.2021
Skomentuj Źródło zdjęcia:  Mas Akhi / Shutterstock.com Źródło zdjęcia: Mas Akhi / Shutterstock.com

W pracy i w domu. Dla zwiększenia wydajności i dla urozmaicenia odpoczynku... Zawsze jest dobry moment na pyszną kawę. Czym się różni klasyczna biała od włoskiego Cappuccino?

Cappuccino, włoskie pyszności!

Cappuccino to tradycyjny włoski napój kawowy, który łączy w sobie subtelność smaku i intensywność aromatu. We Włoszech przyrządza się je z 25 mililitrów espresso i dużej ilości spienionego mleka (około 125 ml). To "coś więcej" niż kawa z mlekiem. Bariści światowej sławy oddzielają mleko od pianki i kawy. 

Nie należy zapominać o odpowiedniej temperaturze mleka i właściwej zawartości tłuszczu. Mleko powinno być schłodzone, a zawartość tłuszczu powinna utrzymywać się minimalnie na poziomie 3,5%. Idealna pianka, w której smaku się rozpłyniesz, powinna mieć 1-2 cm grubości. Czasami zdarza się, że zamiast spienionego mleka, używa się śmietany.

Warto pamiętać, że kawa z najlepszych źródeł, zasługuje na najwyższą uwagę w procesie palenia. Dobra palarnia kawy potrafi zdziałać cuda z zielonymi ziarnami, które czekają na wypalenie. Od 1950 roku rozliczne palarnie zaczęły dostarczać kawy dostosowane do ekspresów ciśnieniowych.

Biała kawa a Cappuccino

Cappuccino to kawa z mlekiem, ale nie każda kawa z mlekiem to Cappuccino. Warto skorzystać z właściwego rodzaju kawy. Na pewno powinna to być kawa ziarnista (sklep kawa). Oprócz kaw włoskich świetnie sprawdzą się kawy pochodzące z Brazylii, czy z Kuby. 

Dobra Cappuccino to odpowiedni stosunek proporcji. Mianem "kawy z mlekiem" możemy nazwać praktycznie każdą kawę, która będzie zawierała mleko, a jej proporcje nie będą standardowymi proporcjami dla Cappuccino. 

Cappuccino najlepiej smakuje wtedy, kiedy jest wykonane przy pomocy odpowiedniego ekspresu. Cappuccino to odpowiedni sprzęt i kult parzenia, który jest zdecydowanie wyczuwalny w smaku. Idealną równowagę można osiągnąć tylko przy zachowaniu idealnych proporcji.

Źródło zdjęcia:

Mas Akhi / Shutterstock.com

(artykuł sponsorowany)
Nie przegap żadnego newsa, zaobserwuj nas na
GOOGLE NEWS
facebookFacebook
twitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze

komentarz(0)

Brak komentarza, Twój może być pierwszy.

Dodaj komentarz

0%